Mείωση της τάξης του 11%, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, παρουσίασαν οι λιανικές τιμές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με την μηνιαία πανευρωπαϊκή μελέτη HEPI για τις τιμές λιανικής του ρεύματος στις πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Η μέση τιμή του ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στη χώρα μας στα 24,93 λεπτά/KWh (συμπεριλαμβανομένου του κόστους των δικτύων, κλπ) και ήταν, σύμφωνα με τη ΗΕΡΙ, χαμηλότερη από τα 29,98λεπτά/KWh του μέσου όρου των 15 χωρών της Ευρωζώνης. Ομως σε όρους αγοραστικής δύναμης, οι τιμές διαμορφώνονται αρκετά πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, στο 30,28 έναντι 27,36 με βάση τον δείκτη που έχει καταρτίσει η ΗΕΡΙ για τη μέτρηση του κόστους ρεύματος σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Η μελέτη αποδίδει τη μεγάλη πτώση της τιμής λιανικής του ρεύματος στην Ελλάδα, στη διατήρηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, παρά τη συνεχή πτώση των τιμών στη χονδρική αγορά. Αναφέρει επίσης ότι πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να επεκτείνει τα μέτρα στην αγορά έως το τέλος του έτους. Πάντως, με απόφαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας τα μέτρα έχουν παραταθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Είναι όμως αμφίβολο αν θα δοθούν άλλες επιδοτήσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα, (5/6), ανακοίνωσε το τέλος των έκτακτων μέτρων για την ενεργειακή κρίση.
‘Αλλωστε οι τιμές στη χονδρική αγορά συνεχίζουν να υποχωρούν, αντανακλώντας την πτώση της τιμής φυσικού αερίου TTF τον Μάιο για τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου. Εξάλλου, οι τιμές λιανικής των εταιριών προμήθειας για τον Ιούνιο είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με τον Μάιο, ενώ οι τιμές TTF που διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες προδικάζουν - εκτός απροόπτου- ακόμα μεγαλύτερη πτώση τον Ιούλιο.
Η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας από 120,44 ευρώ/MWh τον Απρίλιο, υποχώρησε τον Μάιο στα 105 ευρώ/MWh και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου κινήθηκε κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, με τη μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού για το πρώτο επταήμερο του Ιουνίου να διαμορφώνεται στα 82,78 ευρώ/MWh.
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης πάντως, η εξέλιξη των τιμών λιανικής σχετίζεται άμεσα με τη διατήρηση των μέτρων που είχαν λάβει τους προηγούμενους μήνες οι κυβερνήσεις για τη στήριξη των καταναλωτών. Στις χώρες που τα μέτρα αυτά καταργήθηκαν το αποτέλεσμα ήταν η απότομη άνοδος των τιμών, όπως συνέβη στη Λετονία, όπου η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 16% μόλις έληξε ο ειδικός μηχανισμός αντιστάθμισης. Αύξηση σημειώθηκε επίσης στο Βελιγράδι (7%) και στο Ελσίνκι (4%) λόγω της επιστροφής του ΦΠΑ στο 24%, στη Μαδρίτη και τη Λευκωσία.
Αντίθετα,μείωση καταγράφηκε στην Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και την Πράγα.
Συνολικά στην Ευρώπη η μέση λιανική τιμή ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά έχει μειωθεί κατά 22% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, όταν καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Έκτοτε οι τιμές μειώνονται συνεχώς κάθε μήνα, αν και όπως αναφέρει η ΗΕΡΙ τον Μάιο οι τιμές του ρεύματος για τους τελικούς καταναλωτές διαμορφώθηκαν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του Απριλίου.