Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για ένα πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας στη Σλοβενία.
Το εκτελεστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ενέκρινε το πρόγραμμα άμεσης επιχορήγησης στο πλαίσιο του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης για την Κρατική Βοήθεια, το οποίο εγκρίθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους για τη στήριξη τομέων που είναι βασικοί για την ενεργειακή μετάβαση.
Το πρόγραμμα θα λάβει επιχορηγήσεις έως και 25 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο, αν και οι πλήρεις λεπτομέρειες της απόφασης θα είναι διαθέσιμες μόνο «αφού επιλυθούν τυχόν ζητήματα εμπιστευτικότητας».
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι τα χρήματα θα «επιταχύνουν την ανάπτυξη επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την αποθήκευση ενέργειας, με στόχο την προώθηση της μετάβασης σε μια καθαρά μηδενική οικονομία», συμπεριλαμβανομένης της θερμότητας.
Τα χρήματα θα χορηγηθούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, πρόσθεσε.
Ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Σλοβενία διέρχεται από το Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης, άλλα παρόμοια προγράμματα που υποστηρίζουν την αποθήκευση ενέργειας υπάγονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο δημιουργήθηκε για να μετριάσει τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.
Η χρήση του τελευταίου από τη Ρουμανία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων αποθήκευσης ενέργειας σε ολόκληρη την αγορά έχει εγκριθεί από την ΕΕ, όπως αναφέρει το Energy-Storage.news, ενώ η Κροατία και η Εσθονία χρηματοδοτούν επίσης έργα (αν και ενδεχομένως από άλλα προγράμματα).
Μερικά έργα αποθήκευσης μπαταριών σε κλίμακα δικτύου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στη Σλοβενία, συμπεριλαμβανομένων δύο μονάδων συνολικής ισχύος 60 MW που συστεγάζονται με ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ροής ποταμού, καθώς και ένα νέο σύστημα αποθήκευσης αντλίας υδροηλεκτρικής ενέργειας (PHES) από την εταιρεία DEM.
Η χώρα δοκιμάζει επίσης ένα πρόγραμμα διασυνοριακού συγχρονισμού δικτύου που χρησιμοποιεί 50 MWh αποθήκευσης μπαταριών με τη γειτονική Κροατία, σε ένα έργο που επίσης χρηματοδοτείται εν μέρει από την ΕΕ.