Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα δυσκολεύονται περισσότερο να δραστηριοποιηθούν στη χώρα, ακόμη και μετά την επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα μετά την πανδημία, διαπίστωσε το εκεί Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην τελευταία του έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.
Η ηπειρωτική Κίνα τερμάτισε τους αυστηρούς ελέγχους Covid τον Δεκέμβριο και οι αρχές δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια εντός και εκτός της χώρας.
Όμως, μια αρχική οικονομική ανάκαμψη έχει χάσει την ισχύ της, ενώ τα ρυθμιστικά εμπόδια παραμένουν. Η ετήσια έρευνα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διαπίστωσε μεγάλη αύξηση στις εταιρείες που δηλώνουν ότι έχασαν ευκαιρίες στην ηπειρωτική Κίνα λόγω περιορισμών στην πρόσβαση στην αγορά ή ρυθμιστικών φραγμών.
Ενώ η έρευνα σημείωσε ότι μέρος αυτών οφειλόταν σε ελέγχους Covid, οι προοπτικές παραμένουν ζοφερές. Δεν υπάρχει «καμία προσδοκία ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον θα βελτιωθεί πραγματικά τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Jens Eskelund, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα. Οι διφορούμενοι κανονισμοί παρέμειναν το κορυφαίο ρυθμιστικό εμπόδιο για τους ερωτηθέντες για έβδομη συνεχή χρονιά, αναφέρει η έκθεση.
Η Κίνα έχει «πλουτίσει» τη νομοθεσία τα τελευταία χρόνια. Ορισμένοι στόχευαν σε υποτιθέμενες μονοπωλιακές πρακτικές στον τομέα της τεχνολογίας του Διαδικτύου, τον οποίο το Πεκίνο είχε επιτρέψει να αναπτυχθεί γρήγορα με λίγους περιορισμούς. Άλλος νέος κανονισμός επιδίωξε να θέσει παραμέτρους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, παρόμοιες με τους κανόνες απορρήτου στην Ευρώπη.
Ωστόσο, φέτος η Κίνα κατέστησε σαφή την έμφαση που δίνει στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και επέκτεινε τη νομοθεσία για την αντικατασκοπεία. Οι ειδήσεις για επιδρομές ή έρευνες σε τρεις ξένες συμβουλευτικές εταιρείες στην Κίνα έχουν επίσης αναστατώσει τους επικεφαλής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι οι κορυφαίες προκλήσεις τους ήταν μακράν οικονομικές: η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και τον κόσμο. Οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας κατέλαβαν την τρίτη θέση, αναφέρει η έκθεση.
Η Κίνα ανέφερε οικονομικά στοιχεία για τον Μάιο που έχασαν τις προσδοκίες και παρουσίασαν επιβράδυνση από τον προηγούμενο μήνα. Η αβεβαιότητα και το μακροοικονομικό περιβάλλον έχουν επιβαρύνει τις ξένες επενδύσεις στην Κίνα.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Κίνα είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους προορισμούς για μελλοντικές επενδύσεις – το χαμηλότερο από τότε που η έρευνα άρχισε να θέτει την ερώτηση το 2010.