Τα τιμολόγια ρεύματος στη λιανική φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται με τον ίδιο τρόπο ως το τέλος του έτους, καθώς η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας προσανατολίζεται να παρατείνει τον μηχανισμό τιμολόγησης λιανικής που εφαρμόστηκε στην περίοδο της κρίσης, αναστέλλοντας όμως - πιθανότατα από την 1η Οκτωβρίου-, το πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρισμού, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.
Αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του, η επιστροφή στο καθεστώς των παλαιών τιμολογίων από τον Οκτώβριο, οπότε λήγει η ισχύς των έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης, φαίνεται ότι τελικά θα καθυστερήσει, τουλάχιστον ως το τέλος του έτους.
Η μεθοδολογία τιμολόγησης ήταν και ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησε ο υπουργός με τους εκπροσώπους των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ενημερωτικές συναντήσεις που είχε μαζί τους, τις προηγούμενες ημέρες
Ας σημειωθεί ότι οι προμηθευτές είχαν αντιδράσεις έντονα σε ορισμένες από τις ρυθμίσεις που είχε προτείνει η ΡΑΑΕΥ, στο σχέδιο που έθεσε προς διαβούλευση για την “επιστροφή στην κανονικότητα”, δηλαδή στους παλαιούς τύπους τιμολογίων, εν όψει της λήξης των έκτακτων μέτρων στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η παράταση ως το τέλος του χρόνου του σημερινού καθεστώτος για τα τιμολόγια λιανικής του ρεύματος θα δώσει τα χρονικά περιθώρια τόσο στη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας όσο και στην αγορά να προετοιμαστούν καλύτερα για τη μετάβαση στην “κανονικότητα’’, διαμορφώνοντας παράλληλα και μία εικόνα για την εξέλιξη των ενεργειακών τιμών τον επόμενο χειμώνα. Γι΄αυτό το λόγο άλλωστε εκτιμάται ότι το πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρισμού δεν θα αρθεί αλλά θα ανασταλεί, ώστε να είναι έτοιμος ο μηχανισμός να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που ανέβουν απότομα οι τιμές του φυσικού αερίου και κατ’επέκταση του ηλεκτρισμού.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει προθεσμία στα κράτη - μέλη να άρουν τα έκτακτα μέτρα της κρίσης ως το τέλος του έτους.
Ας σημειωθεί ότι με το υφιστάμενο σύστημα, οι προμηθευτές ηλεκτρισμού ανακοινώνουν την 20ή ημέρα κάθε μήνα, τις τιμές που θα ισχύσουν για τον επόμενο μήνα, καλούμενοι στην ουσία να προβλέψουν πώς θα κινηθεί η χονδρική αγορά τον επόμενο μήνα.
Εκτός από τα τιμολόγια όμως, η τρίμηνη παράταση θα δώσει το περιθώριο να εξεταστούν και άλλα κρίσιμα θέματα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με τις χρεώσεις των προμηθευτών και τον τρόπο λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα τεθεί στη συζήτηση η τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, του μόνου Κώδικας που καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Ενέργειας και όχι της ΡΑΑΕΥ.
‘Ετσι είναι πιθανόν να αναθεωρηθεί η περίφημη “ρήτρα αναπροσαρμογής”, που ίσχυε στα παλαιά τιμολόγια, μεταφέροντας στους τελικούς καταναλωτές σχεδόν “αυτούσια” την αύξηση τιμών στη χονδρική αγορά.
Τέλος, ένα ζήτημα που θα απασχολήσει άμεσα τον υπουργό είναι η καταβολή των επιδομάτων στους λογαριασμούς ρεύματος. ’Ηδη εξ’ αιτίας της πτώσης των τιμών στη χονδρική αγορά, ο μηχανισμός, ο οποίος ήταν ο κύριος τροφοδότης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που χρηματοδοτούσε τα επιδόματα, αποδίδει ελάχιστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο, το πλαφόν συγκέντρωσε 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις έφθασανστα 24 εκατ. ευρώ. Η αναστολή του μηχανισμού θα προκαλέσει ένα ΄κενό” χρηματοδότησης, που θα πρέπει να καλυφθεί από άλλα κονδύλια, αν βέβαια η κυβέρνηση θελήσει να συνεχίσει την καταβολή των επιδομάτων. Γιατί μπορεί οι τιμές χονδρικής να έχουν υποχωρήσει σημαντικά από την αιχμή της ενεργειακής κρίσης, παραμένουν όμως υψηλές σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.