Οι μεγαλύτερες μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορούν να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακας είναι αυτές που θα έχουν το πλεονέκτημα κόστους, σε σχέση με τους μικρότερους παίκτες, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης της αγοράς.
Πρόκειται για ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης που εκπόνησε η Grant-Thornton σχετικά με τον πρόσφατο διαγωνισμό, που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ για την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης, έναν διαγωνισμό που η ίδια η μελέτη χαρακτηρίζει ως μία πολύπλοκη άσκηση με πολλές παραμέτρους, για τη λύση της οποίας, ίσως να πρέπει να περιμένουμε να λειτουργήσουν οι μονάδες αυτές.
Ο διαγωνισμός της ΡΑΑΕΥ αφορούσε στην εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης 400 MW, με ικανότητα έγχυσης 2 ωρών και προέβλεπε οικονομική ενίσχυση τόσο για τη κεφαλαιουχική δαπάνη (CAPEX) όσο και για τη λειτουργική (ΟPEX). Eίναι η πρώτη προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου του ΕΣΕΚ, για την εγκατάσταση αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 5,6 GW έως το 2030, “χωρητικότητα εξαιρετικά απαραίτητη για το σύστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του όσο αυξάνονται οι ΑΠΕ”, όπως αναφέρει η μελέτη.
Το πρόγραμμα της ΡΑΑΕΥ προβλέπει δύο ακόμα διαγωνισμούς εντός του 2023, -πιθανότατα ο επόμενος να γίνει τον Σεπτέμβριο- για την εγκατάσταση επιπλέον μπαταριών, συνολικής ισχύς 600 MW.
Το υψηλό CAPEX των μονάδων αυτών είναι ένα από τα βασικά προβλήματα για τους επενδυτές, δεδομένου ότι προς το παρόν το κόστος των μπαταριών είναι υψηλό αλλά ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η Grant Thornton υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν οι οικονομίες κλίμακος ή η δυνατότητα κάποιων παικτών να προβούν σε μαζικές προμήθειες, μειώνοντας κατά το δυνατόν το σχετικό κόστος.
Οσον αφορά στις οικονομικές προσφορές των υποψηφίων στον πρώτο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ , η μελέτη εκτιμά ότι υπάρχουν διαφοροποιημένες στρατηγικές ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος με ορισμένους παίκτες να προτιμούν να σπάσουν τις προσφορές τους σε μικρότερα πρότζεκτ, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι κάποια από αυτά θα είναι ανάμεσα στους κερδισμένους της δημοπρασίας.
Δεν θα ήταν έκπληξη αν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες δώσουν πολύ χαμηλές τιμές, ωστόσο οι περισσότεροι εκτιμάται ότι καθόρισαν τις προσφορές τους εντός των λογικών και των αναμενόμενων ορίων
Η μεθοδολογία κατηγοριοποίησης και ομαδοποίησης των σταθμών αποθήκευσης από τη ΡΑΑΕΥ αποτελεί κρίσιμο στοιχείο, που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις στρατηγικές των προσφορών στη δημοπρασία.
Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας των σταθμών το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων για τις εταιρίες αποθήκευσης ηλεκτρισμού θα προέρχεται από τις αγορές Εξισορρόπησης και Βοηθητικών Υπηρεσιών.
Μεσοπρόθεσμα, ο έντονος ανταγωνισμός και η τεχνολογική πρόοδος θα συμπιέσουν το κόστος των συστημάτων αυτών, πράγμα που θα φανεί ενδεχομένως στις μεταγενέστερες δημοπρασίες.
Το κόστος χρηματοδότησης των επενδυτών, μέσω τραπεζικού δανεισμού δεν είναι εκ των προταίρω γνωστό με ακρίβεια, παράγων που επίσης παίζει ρόλο.
Τέλος, όσον αφορά στο OPEX, τη λειτουργική δαπάνη, η Grant Thornton εκτιμά ότι η αξιολόγησή του ύψους της απαιτούμενης επιδότησης μπορεί να διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με την ομαδοποίηση των διάφορων σταθμών σε συνδυασμό με τους όρους ανταγωνισμού για το “Συμβόλαιο για τη Διαφορά” , το CfD, που θα εξασφαλίσουν μέσω της δημοπρασίας.