Mε υποχρεωτικές περικοπές έγχυσης ηλεκτρισμού στο σύστημα και τιμές σχεδόν μηδενικές στη χονδρική αγορά για κάποιες ώρες της ημέρας βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι οι παραγωγοί ηλεκτρισμού, με 19 εκπροσώπους φορέων ΑΠΕ από όλη την Ευρώπη να ζητούν την παρέμβαση της Κομισιόν, γιατί τα φαινόμενα αυτά έχουν έλθει για να μείνουν.
Τις ημέρες των αργιών του Πάσχα …αλλά και αργότερα μέσα στην άνοιξη, ο ΑΔΜΗΕ κατά τις ώρες που η ζήτηση ήταν χαμηλή και υπήρχε υπερπροσφορά από τις ΑΠΕ, περιέκοψε την παραγωγή πολλών πράσινων μονάδων. Μάλιστα ήδη ο Διαχειριστής εισηγείται μηχανισμό υποχρεωτικών περικοπών, ενώ οι φορείς των ΑΠΕ, όπως εκφράζονται από τον ΕΣΗΑΠΕ και την ΕΛΕΤΑΕΝ ζητούν αποζημίωση για τις ώρες που αποκόπτονται από το σύστημα, στο πλαίσιο και των σχετικών προβλέψεων του ευρωπαϊκού κανονισμού. ‘Αλλωστε το φθινόπωρο πλησιάζει, η κατανάλωση υποχωρεί από τις θερινές αιχμές της και αν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, οι περικοπές και οι μηδενικές τιμές για κάποιες ώρες της ημέρας ίσως να πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
Βέβαια οι περισσότεροι παραγωγοί ΑΠΕ στην Ελλάδα δεν θα εισπράξουν μηδενική τιμή, αφού αμείβονται με σταθερές, προσυμφωνημένες τιμές. Για όσους όμως μετέχουν με ανταγωνιστικούς όρους στην αγορά, το πρόβλημα είναι μπροστά. Οι περικοπές και οι μηδενικές τιμές δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο.
Δεκαενέα συλλογικοί φορείς απηύθυναν κοινή επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, προειδοποιώντας ότι τα προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, η έλλειψη ευελιξίας στο σύστημα και οι ασταθείς τιμές επηρεάζουν αρνητικά τόσο τα υφιστάμενα έργα ΑΠΕ όσο και τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις.
Στην επιστολή επισημαίνεται ο κίνδυνος για το μέλλον των επενδύσεων σε ηλιακή παραγωγή ρεύματος και προσθέτουν ότι η αστάθεια των τιμών, που σήμερα καταγράφεται είτε μέσω πολύ υψηλών είτε και αρνητικών τιμών, θα είναι η νέα φυσιολογική κατάσταση, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα και πιθανή απώλεια εσόδων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι Ενώσεις καλούν τις χώρες της ΕΕ να βελτιώσουν την ετοιμότητα των δικτύων και να επιταχύνουν την αδειοδότηση και την κατασκευή υποδομής στα δίκτυα. Υπογραμμίζουν την ανάγκη εισαγωγής ευελιξίας σε όλο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, από την προσαρμογή των δικτύων μέχρι την απόκριση της ζήτησης από τους τελικούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, στα σήματα τιμών. Η Ευρώπη χρειάζεται πρόσθετη χωρητικότητα αποθήκευσης και κίνητρα για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας όταν η ζήτηση, και επομένως οι τιμές, είναι χαμηλές, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει επίσης η επιστολή.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ρυθμιστικά θέματα συμφόρησης και διπλών χρεώσεων όταν πρόκειται για υβριδικά έργα όπου η παραγωγή ηλιακής ενέργειας συνδυάζεται με αποθήκευση ή άλλη πηγή παραγωγής, όπως τα αιολικά. Οι επενδυτές θα λάβουν τα σωστά μηνύματα όταν αξιοποιηθούν τα συμβόλαια επί της διαφοράς, CfD, τα οποία παρέχουν εγγυημένα έσοδα για τις ΑΠΕ. Τα CfD περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, μαζί με τα ΡΡΑ, τα μακροπρόθεσμα διμερή συμβόλαια προμήθειας , στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη σταθεροποίηση των ασταθών τιμών ηλεκτρισμού.