Χαοτική ήταν χθες η εικόνα σε αρκετές αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης, με τις αρνητικές τιμές να κυριαρχούν για πολλές ώρες της ημέρας, ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες, όπου η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε αρνητικά επίπεδα!. Στην ελληνική αγορά πάντως η μέση τιμή για σήμερα υποχώρησε 19% στα 84,78 ευρώ/MWh, με το χαμηλότερο της ημέρας, στα 45,69 ευρώ/MWh.
Στη Φινλανδία και τη Σουηδία καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση , κατά 1.413,2% (!) με τη μέση τιμή να κλείνει στα -4,56 ευρω/MWh, στο ίδιο επίπεδο και στις δύο χώρες, ενώ στη Δανία έκλεισε ακόμα χαμηλότερα στα -6,07% (-170,2%) Η Νορβηγία επίσης έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, στο -3,63% μετά από μία πτώση κατά 151%.
Η υπερπροσφορά από τις ΑΠΕ και ιδιαίτερα από τα αιολικά ήταν η κύρια αιτία που οδηγήσε τις τιμές κάτω από το μηδέν, για αρκετές ώρες χθες στην Ευρώπη.
Αρνητική τιμή, στην πράξη σημαίνει ότι οι παραγωγοί ενέργειας θα πληρώσουν τους αγοραστές, για τον ηλεκτρισμό που θα διαθέσουν. Στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, καταγράφηκαν 7 ώρες αρνητικών τιμών, με χαμηλότερη τα 9,99 ευρώ/MWh, αργά το μεσημέρι, μεταξύ 3 μμ-4 μμ.
Τελικά η μέση τιμή στη Γερμανία για τα βασικά φορτία διαμορφώθηκε για σήμερα στα 19,44 ευρώ/MWh (-38%). H χαμηλότερη τιμή ημέρας καταγράφηκε στο Βέλγιο, -51,42 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Γερμανίας η αιχμή της αιολικής παραγωγής αναμενόταν να επιτευχθεί το απόγευμα, στα 43,6 GW, με μέσο όρο ημέρας τα 34,9 GW, έναντι 10,7 GW που είναι συνήθως η αιολική ισχύς τέτοια εποχή.
Οι αρνητικές τιμές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας έχουν γίνει συχνό φαινόμενο, ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους παραγωγούς, καθώς η αθρόα διείσδυση των ΑΠΕ προοιωνίζεται τον πολλαπλασιασμό των ανάλογων περιστατικών.
Στην Ελλάδα πάντως αρνητικές τιμές δεν έχουν εμφανιστεί, καθώς δεν το επιτρέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο. Έχουν καταγραφεί όμως σχεδόν μηδενικές τιμές. Χθες, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο εγχώριο μείγμα ήταν 38,6%, των μονάδων φυσικού αερίου στο 20,4%, του λιγνίτη στο 6,2% και των υδροηλεκτρικών στο 7%. Οι εισαγωγές έφθασαν στο 22,4%, καθώς οι γειτονικές χώρες είχαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές και η Ελλάδα, ως η ακριβότερη της περιοχής για άλλη μια φορά “τράβηξε” τις ροές ηλεκτρισμού. Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η μέση τιμή για σήμερα διαμορφώνεται στα 40,14 ευρώ/MWh(-41%) και στην Ιταλία στα 84,81 ευρώ/MWh (-8,7%).
Aς σημειωθεί ότι ο όγκος συναλλαγών στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έμεινε σχεδόν αμετάβλητος στα 349,84 GWh από 350,16 GWh, της προηγούμενης ημέρας.
Εν τω μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου TTF για τις παραδόσεις Σεπτεμβρίου παρουσίασε άνοδο κατά 5,535% για να κλείσει χθες στα 30,450 ευρώ/MWh.
Οι αναλυτές πάντως δεν φαίνεται να ανησυχούν από την άνοδο αυτή, καθώς εκτιμούν ότι στην παγκόσμια αγορά διαφαίνεται μία υπερπροσφορά υγροποιημένου αερίου (LNG), λόγω της χαμηλής ζήτησης στις λεκάνες του Ειρηνικού και του Ατλαντικού. Θεωρούν μάλιστα ότι σε συνδυασμό με την αύξηση της πλωτής αποθήκευσης οι τιμές του φυσικού αερίου στις δύο αυτές περιοχές, θα πιεστούν.
Στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το Montel, oι εισαγωγές LNG υποχώρησαν τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών, στα 11,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, λόγω της προσφοράς αερίου αγωγών, της υψηλής υπόγειας αποθήκευσης και της χαμηλότερης εποχικής ζήτησης φυσικού αερίου. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών διατήρησε τις τιμές του LNG στην Ευρώπη σε έκπτωση σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές στην Ασία.
Αλλά και στην Ασία οι εισαγωγές LNG σε ετήσια βάση τον Ιούλιο ήταν μειωμένες κατά 8%
Στην Ευρώπη, οι αποθήκες αερίου είναι πλήρης κατά 87%, και όλα δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο θα πετύχουν το στόχο πληρότητας κατά 90% που έχει θέσει η ΕΕ για την 1η Νοεμβρίου. ‘Οσο τα επίπεδα αποθήκευσης αυξάνονται, τόσο οι τιμές του TTF θα πιέζονται, εκτιμούν οι αναλυτές.