Επικριτικός προς την ΕΕ τόσο για την Ενεργειακή Ένωση όσο και για τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία με βολές κατά της Κομισιόν για επιλεκτική μεταχείριση εμφανίστηκε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης στις τοποθετήσεις του στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.
Ο υπουργός στράφηκε κατά της δημιουργίας της Ενεργειακής Ένωσης με όρους αγοράς, δηλώνοντας ότι αν σχηματιστεί με άξονα τις αγορές τότε θα αποβεί επιζήμια για την ενεργειακή ασφάλεια, το ενεργειακό κόστος και τους στόχους για μία όσο το δυνατόν μη ρυπογόνα παραγωγή ενέργειας,. Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγόρησε την Κομισιόν ότι δεν αντιμετωπίζει όλα τα ενεργειακά έργα με τα ίδια μέτρα και σταθμά.
Οι αιχμές του κ. Λαφαζάνη για μεροληψία της Επιτροπής είχαν προφανώς ως στόχο την αντίθεση των Βρυξελλών στον αγωγό “Greek Stream”, την επέκταση επί ελληνικού εδάφους του ρωσικού “Turkish Stream”. Η ΕΕ όπως και οι ΗΠΑ αντιδρούν στο έργο λόγω της διακηρυγμένης πολιτικής τους για μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία. Σε αυτό άλλωστε στοχεύει ως ένα βαθμό και η Ενεργειακή Ενωση, το σχέδιο Γιούνκερ για την ενοποίηση των 28 αγορών ενέργειας των χωρών μελών. Πρόκειται για κεντρική πολιτική του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι μόνον για να περιορίσει κατά το δυνατόν τις εισαγωγές καυσίμων από τρίτες χώρες αλλά και για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς προβλέπει επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Λαφαζάνης στην παρέμβασή του, χωρίς πάντως να κατονομάσει τον αγωγό, δήλωσε ότι πρέπει “όλα τα ενεργειακά έργα να αντιμετωπίζονται από την Επιτροπή με τα ίδια μέτρα και σταθμά”. Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να αποκλειστεί σε κάθε περίπτωση η επιλεκτική εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας και υπογράμμισε ότι “η στήριξη της Επιτροπής διαφαίνεται στην καλύτερη περίπτωση επιλεκτική” ως προς τα έργα διαφοροποίησης και ασφάλειας εφοδιασμού αερίου στην ΕΕ και ιδιαίτερα στον ΝΑ ευρωπαϊκό χώρο
Επίσης, έβαλε κατά των προληπτικών ελέγχων της ΕΕ στις διακρατικές συμφωνίες για την ενέργεια , τονίζοντας ότι έτσι πλήττεται η εθνική κυριαρχία. Ενστάσεις στο ζήτημα αυτό έχουν εκφράσει και άλλες χώρες.
Εξέφρασε πάντως τη στήριξή του στη δημιουργία πλωτού τερματικού υγροποιημένου αερίου (LNG) δημοσίου συμφέροντος στη Βόρειο Ελλάδα και ζήτησε τη στήριξη της Κομισιόν “με γενναίο τρόπο και ιδίως με επαρκή χρηματοδότηση”. Ο πλωτός σταθμός “δημοσίου συμφέροντος” όπως είπε- θα μπορούσε να γίνει οργανικό κομμάτι του “Κάθετου Διαδρόμου”, του συστήματος αγωγών για τη διασύνδεση των δικτύων αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας και πιθανώς άλλων χωρών.
Σχέδια για πλωτούς σταθμούς στη Β. Ελλάδα έχουν καταθέσει στη ΡΑΕ μία ιδιωτική κοινοπραξία και η ΔΕΠΑ.
Επίσης τάχθηκε υπέρ του LNG στις θαλάσσιες και οδικές μεταφορές και δήλωσε ότι στηρίζει τη συνέχιση του προγράμματος PoseidonMed, που προβλέπει την ανάπτυξη του LNG ως θαλάσσιου καυσίμου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Αδριατικής.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην ενεργειακή φτώχεια, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας όπου ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας και ζήτησε τη παρέμβαση της Κομισιόν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά όπου υπάρχει ενεργειακή ένδεια.
Η ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας κατέθεσε δήλωση με τις διαφοροποιήσεις της και τις ιδιαίτερες θέσεις της επί των συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την Ενεργειακή Ένωση.
Στο συμβούλιο, οι Ευρωπαίοι υπουργού υπέγραψαν τρεις συμφωνίες για στενότερη συνεργασία στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, διατηρώντας πάντως και κάποιες επιφυλάξεις για την Ενεργειακή Ένωση.