Tην τέταρτη άδεια για τη δημιουργία Πλωτού Σταθμού FSRP (Αποθήκευσης - Επαναεριοποίηση Αερίου - Παραγωγή Ηλεκτρισμού) διεκδικεί η εταιρία Blue Sea Power, μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσε στη ΡΑΑΕΥ.
Η αίτηση αφορά σε πλωτό σταθμό παραγωγής ρεύματος ανοικτά της πόλης της Ρόδου, ισχύος 120 MW, με καύσιμο υγροποιημένο αέριο/βιο-LNG και μελλοντικά μείγμα αερίου με υδρογόνο.
Ας σημειωθεί ότι η εταιρία, της οποίας επικεφαλής είναι ο κ. Κωσταντίνος Μητρόπουλος, πρώην στέλεχος της Σωληνουργείας Κορίνθου έχει ήδη λάβει τρεις άδειες για πλωτούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού με τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Χίο, την Κω και τη Λέσβο, ισχύος 72 MW, 120MW και 80 ΜW, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ, που αναρτήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα της, δίδεται προθεσμία 15 ημερών σε όποιον θεμελιώνει έννομο συμφέρον να υποβάλει ενώπιον της Αρχής τυχόν αντιρρήσεις σχετικά με την υποβληθείσα αίτηση, κατά τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. Οι όποιες ενστάσεις και αντιρρήσεις πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα αναγκαία στοιχεία που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς.
Ο σταθμός στη Ρόδο, σύμφωνα με την εταιρία, θα συντελέσει σε άμεση μείωση κατανάλωσης καυσίμου και στη μείωση της εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξει και μείωση του κόστους της παραγομένης ενέργειας. Η τεχνολογία και το καύσιμο που χρησιμοποιεί η προτεινόμενη μονάδα, της επιτρέπουν ταχεία ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης, πράγμα που συμβάλλει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο νησί.
Οι πλωτοί σταθμοί FSRP (Floating Storage Regasification Power) είναι φαρτηγίδες, που θα συνδέονται με το σύστημα ηλεκτρισμού των νησιών με υποθαλάσσια και υπόγεια καλώδια και θα παρέχουν τόσο βασικό φορτίο όσο και ισχύ στις ώρες αιχμής και μη αποτελεσματικής λειτουργίας των ΑΠΕ (ηλιακά-αιολικά).
Το design για τους πρώτους πλωτούς σταθμούς της Βlue Sea Power έχει αναλάβει η βρετανική εταιρία Houlder, ενώ στόχος είναι η πρώτη μονάδα της κατηγορίας αυτής να λειτουργήσει το 2025.
Με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής για τις αντίστοιχες άδεις στη Χίο και την Κω, οι άδειες αφορούν σε δύο περιόδους : Κατά την πρώτη περίοδο, η άδεια παραγωγής που εκδόθηκε αφορά σε λειτουργία για επτά έτη ως της διαδύνδεση της Χίου με το σύστημα και για έξι έτη ως τη διασύνδεση της Κω με το εθνικό σύστημα. Σε περίπτωση που οι διασυνδέσεις δεν υλοποιηθούν στα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, τότε η άδεια παραγωγής παρατείνεται για τρία ακόμα χρόνια ή ως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης και για τις δύο περιπτώσεις. Μετά τη λήξη της περιόδου Α, ξεκινά η περίοδος Β που διαρκεί ως τις 31.12.2056 και τα FSRP θα μπορούν να τροφοδοτούν με ρεύμα τόσο τα νησιά όσο και το κεντρικό σύστημα, παρέχοντας και υπηρεσίες αιχμής και εξισορρόπησης δικτύου.
Η Blue Sea Power ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και εδρεύει στο Χαλάνδρι, Αττικής