Σειρά μέτρων για την αγορά ηλεκτρισμού με στόχο την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, που αφήνουν συστηματικά απλήρωτους τους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας μετά τη ΔΕΘ, μαζί με ειδικό πακέτο για τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών.
‘Οπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ σχεδιάζεται εκστρατεία αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών, οι οποίες επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος κατά τουλάχιστον 4%, ενώ σε αναφορά τους για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ο υπουργός δήλωσε ότι υπολογίζονται σε 25.000-50.000 και ότι επιβαρύνουν υπέρμετρα το σύστημα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναμόρφωση του Κώδικα Προμήθειας της Αγοράς Ηλεκτρισμού που επεξεργάζονται η ΡΑΑΕΥ θα περιέχει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Καθολικής Υπηρεσίας, στην οποία καταφεύγουν, εκτός των δικαιούχων που έχουν πραγματική ανάγκη και καταναλωτές που κατά σύστημα εκμεταλλεύονται τις διατάξεις, αλλάζουν πάροχο και αφήνουν χρέη στον προηγούμενο προμηθευτή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους. Συνολικά εκτιμάται ότι τα ληξιπρόθεσμα έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σε πρώτη φάση να υπάρξει ανώτατο όριο στη διάρκεια παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία, διάρκειας δύο μηνών και στη συνέχεια να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, αν ενδιαμέσως ο καταναλωτής δεν έχει βρει άλλο πάροχο και δεν έχει εξοφλήσει τους προηγούμενους λογαριασμούς.
Ας σημειωθεί ότι στην Καθολική Υπηρεσίας μεταπίπτουν όσοι καταναλωτές παύουν να εκπροσωπούνται από κάποιο πάροχο, φαινόμενο το οποίο συμβαίνει συνήθως όταν ο πελάτης δεν εξοφλεί τον λογαριασμό ρεύματος.
Παράλληλα συζητούνται και αλλαγές στον κώδικα Προμήθειας, για να σταματήσει ο λεγόμενος ενεργειακός τουρισμός, δηλαδή η δυνατότητα μετακίνησης των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή χωρίς να έχει εξοφληθεί ο προηγούμενος. Πρόκειται για ένα από τα βασικά αιτήματα, που θέτουν και οι ίδιοι οι προμηθευτές ηλεκτρισμού, ειδικά μετά την εφαρμογή του έκτακτου μηχανισμού για την ενεργειακή κρίση, ο οποίος ισχύει ακόμα. Ταυτόχρονα οι προμηθευτές φαίνονται πιο ώριμοι να εφαρμόσουν τον λεγόμενο ενεργειακό Τειρεσία, που θα καταγράφει και θα επισημαίνει τους κακοπληρωτές.
Το έκτακτο καθεστώς, που εφαρμόστηκε τον Ιούλιο του 2022, προβλέπει, μεταξύ άλλων την αναπροσαρμογή των τιμολογίων ρεύματος κάθε μήνα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών χωρίς ρήτρα πρόωρης διακοπής.
Δεδομένου πάντως ότι ο μηχανισμός αυτός θα ισχύσει ως το τέλος του χρόνου, όπως επιβεβαίωσε και χθες ο κ. Σκυλακάκης, οι όποιες αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρισμού θα αφορούν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και προφανώς θα συνοδευτούν από τα νέα τιμολόγια.
Αρκετές από τις αλλαγές που σχεδιάζονται για το νέο Κώδικα Προμήθειας αναμένεται να συζητηθούν στην ειδική εκδήλωση που διοργανώνει στις 10 Σεπτεμβρίου η ΡΑΑΕΥ στη ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της οποίας προμηθευτές και καταναλωτικές οργανώσεις θα έχουν την ευκαιρία για μία πρώτη δημόσια τοποθέτηση γύρω από τα θέματα αυτά.
Προς το παρόν πάντως, ο έκτακτος μηχανισμός στην αγορά ηλεκτρισμού, που περιλαμβάνει και το υφιστάμενο σύστημα επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τους ευάλωτους καταναλωτές, θα συνεχιστεί ως το τέλος του έτους, όπως δήλωσε ο υπουργός. Μετά τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων καταναλωτών και ανταμοιβής των συνεπών.
Ο κ. Σκυλακάκης είπε ακόμα ότι εάν οι τιμές της ενέργειας παρουσιάσουν ακραία χαρακτηριστικά, τότε η κυβέρνηση θα παρέμβει. Φάνηκε πάντως να εκτιμά ότι οι αγορές έχουν σχετικά ομαλοποιηθεί και έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, θεωρώντας ότι σήμερα δεν είναι ορατό ένα έκτακτο γεγονός, όπως όταν διακόπηκε η τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό αέριο και εκτοξεύτηκαν οι τιμές.
Παράλληλα ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών , που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά “ρολόγια”. Πρόκειται για ένα ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, με διαγωνισμούς που ακυρώνονται κλπ