H ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι προς το παρόν και τουλάχιστον όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση της σύμβασης ΔΕΠΑ-Gazprom για την προμήθεια αερίου δεν σκοπεύει να εγείρει ενστάσεις για το ζήτημα που ανέκυψε από την απόφαση της Σόφιας να επιβάλει φόρο 10 ευρώ/MWh στο ρωσικό αέριο που περνά τράνζιτ από τη Βουλγαρία με προορισμό τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης τύπου, χαρακτήρισε πολύπλοκο το θέμα, διευκρινίζοντας ότι η ΔΕΠΑ δεν επηρεάζεται από το μέτρο αυτό. Και τούτο, γιατί βάσει της σύμβασης που έχει με τη Gazprom, η τιμολόγηση αφορά στο σημείο εισόδου του ρωσικού αερίου στην Ελλάδα, στο Σιδηρόκαστρο. Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ βρίσκεται την περίοδο αυτή σε διαπραγμάτευση με τη Gazprom για τη ρήτρα take or pay, και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο λογαριασμός για τη ΔΕΠΑ μπορεί να φθάνει στα 200 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός δέχθηκε πάντως ότι για άλλους εισαγωγείς ρωσικού αερίου από τον αγωγό μπορεί να υπάρξει επιβάρυνση του κόστους, εξ αιτίας του φόρου αυτού. Παράλληλα επισήμανε την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, δηλαδή τη δεδηλωμένη πολιτική της ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, τονίζοντας ταυτόχρονα το timing, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ-Gazprom. Πάντως η Ουγγαρία και η Σεβρία που εισάγουν ρωσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας έχουν ήδη προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον φόρο τράνζιτ, που αποφάσισε μονομερώς η Σόφια.