Mετά την “χαμηλή πτήση” του Σαββατοκύριακου, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά ανέκτησε το επίπεδο των 100 ευρώ/MWh, έχοντας παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας εξαιρετικά μεγάλη διακύμανση, από σχεδόν μηδενικά επίπεδα ως πάνω από τα 220 ευρώ/ΜWh.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται για σήμερα στα 102,43 ευρώ/MWh, μία τιμή κατά 246% (!) υψηλότερη από τα επίπεδα της Kυριακής (5/11) όταν υποχώρησε στα 29,48 ευρώ/ΜWh, μία από τις χαμηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί από το 2020. Σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα είχε διαμορφωθεί και η τιμή του Σαββάτου, στα 49,28 ευρώ/MWh.
Η “βουτιά” του Σαββατοκύριακου οφειλόταν κυρίως στη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο παραγωγικό μείγμα που συνδυάστηκε με τη συνήθη, για τις ημέρες αυτές, πτώση της ζήτησης, ειδικά την Κυριακή, όταν η συνεισφορά των ΑΠΕ έφθασε στο 60,1% και η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου έπεσε σε μόλις 5,6% και των λιγνιτικών στο 5,5%.
Για σήμερα, με τον όγκο συναλλαγών να αυξάνεται κατά 4% σε σχέση με χθες, το μερίδιο των ΑΠΕ διαμορφώνεται στο 42,9% και του φυσικού αερίου στο 19,6%, με την ημέρα να χαρακτηρίζεται από την έντονη μεταβλητότητα των τιμών: To χαμηλότερο επίπεδο είναι τα 0,88 ευρώ/MWh, κατά την ώρα που σχεδόν όλη η κατανάλωση καλύπτεται από τις ΑΠΕ, με υψηλότερο τα 223,70 ευρώ/MWh την ώρα η ζήτηση αυξάνεται και καλύπτεται κατά κύριο λόγο από συμβατικά καύσιμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή, όταν η μέση τιμή έπεσε στα 29,68 ευρώ/MWh, το ελάχιστο ήταν 0,98 ευρώ/MWh, δηλαδή κατά 10 λεπτά υψηλότερη από τη κατώτερη τιμή της σημερινής ημέρας, κατά την οποία ένα μέρος της κατανάλωσης, το 15,8% καλύπτεται από εισαγωγές, το 14% από λιγνιτική παραγωγή και το 4,7% από τα υδροηλεκτρικά, ενώ η ενέργεια από φυσικό αέριο καλύπτει το 19,6%, όπως προαναφέρθηκε.
Χαμηλές τιμές τις προηγούμενες ημέρες διαμορφώθηκαν και σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς η καταιγίδα Ciaran έφερε υψηλή παραγωγή τόσο από τα αιολικά όσο και από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.
Εν τω μεταξύ, το φυσικό αέριο συνεχίζει να κινείται στην κλίμακα των 45-50 ευρώ, με μάλλον πτωτικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι τιμές δεν δείχνουν να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς, τουλάχιστον όσο η σύγκρουση δεν επεκτείνεται ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.
Την Παρασκευή, το συμβόλαιο TTF για παράδοση Δεκεμβρίου έκλεισε στα 47,995 ευρώ/MWh (-0,212%), δείχνοντας να αντιδρά περισσότερο στις προοπτικές προσφοράς/΄ζητησης παρά στις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Οι διάφορες μετεωρολογικές προβλέψεις για τον καιρό στη κεντρική και βόρεια Ευρώπη τον Δεκέμβριο , που μιλούν για μάλλον ήπιες θερμοκρασίες για την εποχή με αρκετές βροχές, φρενάρουν την όποια απόπειρα ανόδου των τιμών. Σε αυτό συμβάλλουν και τα αποθέματα- ρεκόρ που διατηρεί η Ευρώπη, με την πληρότητα στις υπόγειες αποθήκες, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, να φθάνει στο 99,5% και στα τερματικά υγροποιημένου αερίου (LNG) στο 67,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κyos
Με βάση τα ίδια στοιχεία, το τερματικό της Ρεβυθούσας είναι, γεμάτο κατά 50,8% με 114.340 κυβικά μέτρα LNG.