Tιμές ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά κοντά στο μηδέν για κάποιες ώρες, ακόμα και προσφορές με αρνητικό πρόσημο έδωσαν το παρών μέσα στο τριήμερο της αργίας της 25ης Μαρτίου, - όπως άλλωστε και στο προηγούμενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας- λόγω της μειωμένης ζήτησης και της υπερπροσφοράς των ΑΠΕ, που συνοδεύτηκε με αποκοπές της παραγωγής τους.
Βέβαια οι μηδενικές τιμές δεν ήταν οι τιμές κλεισίματος, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά αρκετά χαμηλά. Ετσι το Σάββατο, 23 Μαρτίου, στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 55,10 ευρώ/MWh, χάνοντας 21% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και με ελάχιστη οριακή τιμή τα 0,20 ευρώ/MWh, την Κυριακή 24/3, η μέση τιμή υποχώρησε κατά 18% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα για να κλείσει στα 45,05 ευρώ/MWh με την ελάχιστη οριακή τιμή στο 0, ενώ χθες, 25/3 η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 38% για να διαμορφωθεί στα 62,05 ευρώ/MWh, με την ελάχιστη οριακή στα 0,02 ευρώ/MWh. Eίναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή, από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, δηλαδή περίπου 7 ώρες, η τιμή ήταν μηδενική.
H συμμετοχή των ΑΠΕ στο ισοζύγιο ηλεκτρισμού έφθασε στο 61,1% ανήμερα της Εθνικής Επετείου με το φυσικό αέριο να συνεισφέρει 27,2%, την Κυριακή στο 55,5% και το αέριο στο 20,4% και το Σάββατο, στο 41,4 % και στο 35,6% αντίστοιχα. ‘Ολες οι ημέρες χαρακτηρίστηκαν από χαμηλό όγκο συναλλαγών, το Σάββατο στις 287,56 GWh (από 302,29 GWh της Παρασκευής), την Κυριακή στις 266,09 GWh (-7%), ενώ χθες η ζήτηση αυξήθηκε κατά 11% στις 296,20 GWh. Λίγες ημέρες νωρίτερα, την Τετάρτη, 20/3, ο όγκος συναλλαγών ήταν 336,09 GWh.
Για σήμερα, 26/3, η μέση τιμή στη DAM διαμορφώνεται στα 67,68 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 9,09%, με σχεδόν στάσιμο τον όγκο συναλλαγών στα 294,99 GWh. H συμμετοχή των ΑΠΕ ανέρχεται στο 36,7% και του φυσικού αερίου στο 39,4%, με τις εισαγωγές στο 14,9%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ στο 5,1% και τον λιγνίτη μόλις στο 0,2%. Η ελάχιστη οριακή τιμή διαμορφώνεται στο 49,50 ευρώ/MWh και η μέγιστη στα 67,68 ευρώ/MWh.
Οι πολύ χαμηλές τιμές, μηδενικές αλλά και αρνητικές κάποιες περιόδους του χρόνου είναι ένα φαινόμενο που έχει έλθει για να μείνει και μάλιστα όσο αυξάνει η διείσδυση των ΑΠΕ τόσο το φαινόμενο αναμένεται να γίνεται συχνότερο και να διαρκεί περισσότερες ημέρες και ώρες. Ηδη σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, οι αρνητικές τιμές κοντεύουν να αποτελέσουν καθημερινότητα τουλάχιστον για κάποιες ώρες της ημέρας, όταν η παραγωγή των ΑΠΕ αυξάνεται αλλά η ζήτηση είναι μειωμένη.
Ανάλογο είναι το πρόβλημα και στη χώρα μας, ειδικά κατά την εαρινή και τη φθινοπωρινή περίοδο και βέβαια στις αργίες, όταν η ζήτηση ηλεκτρισμού περιορίζεται αλλά η παραγωγή των ΑΠΕ αυξάνεται λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Παρότι στην εγχώρια αγορά, οι αρνητικές τιμές δεν εμφανίζονται ως οριακές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν παρουσιαστεί στην αγορά προσφορές με αρνητικό πρόσημο, προερχόμενες, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως από φορείς συλλογικής εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) και ιδίως τον ΔΑΠΠΕΠ που θέλει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή.
Για λόγους ευστάθειας του συστήματος, οι Διαχειριστές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα ( και κυρίως ο πρώτος, που διαθέτει τους σχετικούς αυτοματισμούς) προχωρούν σε περικοπές παραγωγής από τις ΑΠΕ, μία κατάσταση που θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να ωριμάσουν τα συστήματα αποθήκευσης.
Καθώς έχουμε εισέλθει στην εαρινή περίοδο και εν όψει των αργιών του Πάσχα η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) αποφάσισε να συστήσει ομάδα διαχείρισης κρίσης στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας για την αποφυγή black out και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης αστάθειας στο σύστημα
Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή σύντομα θα συγκαλέσει σε σύσκεψη τα στελέχη όλων των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να εξεταστούν τα σενάρια κρίσης και τα προτεινόμενα μέτρα, που κατά κανόνα περιλαμβάνουν υποχρεωτική αποκοπή μονάδων ΑΠΕ από το σύστημα.
Πέρυσι το Πάσχα, η υπερ-προσφορά από τις ΑΠΕ υποχρέωσε τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ να αποκόψουν για αρκετές ώρες μονάδες ΑΠΕ από το σύστημα. Ταυτόχρονα υπήρξαν ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. Παρεμφερής είναι και η εικόνα πολλών ευρωπαϊκών αγορών, με αρνητικές τιμές και ζητήματα ευστάθειας στα συστήματά τους.
Tέλος, το φυσικό αέριο, που επηρεάζει καθοριστικά τη διαμόρφωση της μέσης οριακής τιμής, συνεχίζει να κινείται υποτονικά και χθες έκλεισε στα 28,055 ευρώ/MWh, κατά 1,004% υψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.