H τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρισμού, για τον περιορισμό του “ενεργειακού τουρισμού” αναμένεται να είναι η μόνη αλλαγή που προωθείται άμεσα, καθώς η ευρύτερη αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα φαίνεται πως παραπέμπονται για το απώτερο μέλλον.
Με την τροποποίηση του άρθρου 42, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στοχεύει να θέσει φραγμούς στην ελεύθερη μετακίνηση από προμηθευτή σε προμηθευτή, των καταναλωτών που συσσωρεύουν οφειλές στους προηγούμενους παρόχους. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ένας οικιακός καταναλωτής που έχει αφήσει πίσω του απλήρωτους λογαριασμούς θα μπορεί να αλλάζει ως και τρεις παρόχους, με τον τρίτο να είναι εκείνος που θα έχει και το δικαίωμα να δώσει εντολή αποκοπής του ρεύματος, σε περίπτωση που ο εν λόγω πελάτης παραμένει ασυνεπής. Ταυτόχρονα το υπουργείο εξετάζει και τη σήμανση των καταναλωτών που αφήνουν χρέη, προκειμένου οι εταιρίες προμήθειας να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ο υποψήφιος πελάτης τους είναι συστηματικός κακοπληρωτής. Ο πελάτης με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα επισημαίνεται με κόκκινο χρώμα στην ειδική πλατφόρμα “Θαλής” του ΔΕΔΔΗΕ, που θα λειτουργεί περίπου όπως ο “Τειρεσίας” για τις τράπεζες.
Πάντως, η σήμανση έχει την έννοια της ενημέρωσης του νέου παρόχου και δεν δίνει το δικαίωμα στον προηγούμενο προμηθευτή να κόψει το ρεύμα στον εν λόγω πελάτη που θέλει να μετακινηθεί, από τον οποίο μπορεί να διεκδικήσει τις οφειλές με τον παλαιό τρόπο, δηλαδή με νομικά μέτρα.
Στην περίπτωση που ο πελάτης έχει προβεί σε διακανονισμό της οφειλής του και εξυπηρετεί κανονικά τη ρύθμιση, τότε θα μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα “κόβεται” στον τέταρτο πάροχο στον οποίο επιδιώκει να μετακινηθεί.
Ας σημειωθεί ότι για τους εμπορικούς καταναλωτές η δυνατότητα μετακίνησης όταν έχουν χρέος σε προηγούμενο πάροχο, περιορίζεται στις δύο εταιρίες.
Υπολογίζεται ότι το 2023 οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί που άφησαν, στην προηγούμενη ή τις προηγούμενες εταιρίες προμήθειας, οι κακοπληρωτές ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός θέλει να δώσει και κίνητρα στους συνεπείς καταναλωτές για να αλλάζουν πάροχο, ειδικά τώρα που ο εν δυνάμει πελάτης μπορεί να επιλέξει ελεύθερα κάποιο από τα διαφορετικά τιμολόγια που προσφέρει κάθε εταιρία.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η μείωση της γραφειοκρατίας για τη μετακίνηση από πάροχο σε πάροχο, ώστε να καταστεί πιο εύκολη και προσιτή η αλλαγή προμηθευτή. Ωστόσο, η απλούστευση θα αφορά μόνον στους συνεπείς καταναλωτές, ενώ για τους “κακοπληρωτές” η αλλαγή παρόχου, θα συνεπάγεται τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ισχύουν και σήμερα, ενδεχομένως και περισσότερες.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι πολύ απλές διαδικασίες για την αλλαγή παρόχου, μπορεί να αυξήσουν την κινητικότητα σε βαθμό, που να δυσκολεύει ή να επιβαρύνει τις εταιρίες προμήθειας, αν πχ ο πελάτης αποφασίζει να αλλάζει πάροχο κάθε μήνα, μετακινούμενος προς τον φθηνότερο προμηθευτή.
Πάντως κανένα από τα μέτρα αυτά δεν εκτιμάται ότι θα δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα των συστηματικών κακοπληρωτών, που εκμεταλλεύονται κάθε παράθυρο της νομοθεσίας για να μην πληρώνουν τον λογαριασμό τους.
Ας σημειωθεί τέλος ότι, σε αντίθεση με τους άλλους κώδικες της Αγοράς Ηλεκτρισμού για τους οποίους αρμόδια είναι η ΡΑΑΕΥ, η τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας ανήκει στη δικαιοδοσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας και όχι στη Ρυθμιστική Αρχή, η οποία πάντως υποβάλλει πρόταση.