Ειδικές παρεμβάσεις για τις ΑΠΕ και κυρίως τα μικρά φωτοβολταϊκά που θα επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες των μονάδων προβλέπει μεταξύ άλλων ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας για την αποφυγή μπλακ αουτ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας από απότομο ή ξαφνικό μαζικό σβήσιμο των φωτοβολταϊκών, εξ αιτίας πυρκαγιάς, καπνών ή άλλων φαινομένων.
Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο για την Ενέργεια που καταρτίζει το ΥΠΕΝ.
Το ζήτημα εξετάστηκε χθες σε σύσκεψη εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας με στελέχη του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.
Το όλο θέμα σχετίζεται με τα όρια απενεργοποίηση των φωτοβολταϊκών σε περίπτωση πχ μιας πυρκαγιάς και πολλών καπνών, που μπορεί να οδηγήσει σε σβήσιμο πολλών μονάδων μαζί, δημιουργώντας συνθήκες ντόμινο για όλο το ηλεκτρικό σύστημα.
Τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ εκτιμούν ότι τα όρια απανεργοποίησης ενός σταθμού θα πρέπει να γίνουν πιο ελαστικά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να σβήσουν ταυτόχρονα πολλές μονάδες ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκαν ειδικές παρεμβάσεις στα συστήματα ευασθησίας των σταθμών, προκειμένου να ενισχυθεί η ευελιξία των συστημάτων αποκοπής που διαθέτει κάθε μικρός σταθμός παραγωγής.
Ωστόσο οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν από τους ιδιοκτήτες των σταθμών, κυρίως στα πάμπολλα μικρά φωτοβολταϊκά που είναι διεσπαρμένα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό θα καταρτιστεί η νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει την παρέμβαση στους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών και θα προβλέπει κυρώσεις όπως αποσύνδεση του πάρκου σε περίπτωση που δεν γίνουν οι αναγκαίες για το σύστημα παρεμβάσεις.
Παρότι επί της ουσίας, η ρύθμιση λειτουργεί προς όφελος των μικρών μονάδων ΑΠΕ αφού θα «σβήνουν» πιο δύσκολα και άρα θα περιοριστεί ο κίνδυνος απώλειας εσόδων από την ενέργεια που παράγουν, το ΥΠΕΝ ανησυχεί για την αμέλεια και αυτός είναι ο λόγος που θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσους δεν προχωρήσουν εγκαίρως στις αναγκαίες παρεμβάσεις στα συστήματά τους.