Σε δύσκολο παζλ αναδεικνύεται για τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού η διαμόρφωση των τιμολογίων λιανικής του επόμενου μήνα, που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, 1η Ιουνίου.
Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, έχει ήδη προειδοποιήσει για την επερχόμενη αύξηση, δηλώνοντας σε πρόσφατη συνέντευξη ότι «Τα τιμολόγια λιανικής θα είναι κατά τι ακριβότερα έναντι του Μαΐου αλλά πάντα σε προ κρίσης επίπεδα». Το ερώτημα είναι το ύψος της αύξησης.
Η άνοδος κατά περίπου 35% της τιμής στη χονδρική αγορά ρεύματος τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής TTF του φυσικού αερίου για τις παραδόσεις Ιουνίου και την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι και τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ, δημιουργούν ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές λιανικής, σε μία πολιτικά, ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, εν όψει των ευρωεκλογών.
Με την κυβέρνηση να θέλει να αποφύγει ένα απότομο άλμα τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος την περίοδο αυτή, αλλά και τις εταιρίες να μην επιθυμούν μία νέα διαταραχή της αγοράς που θα θυμίζει τις ημέρες της ενεργειακής κρίσης, οι προμηθευτές καλούνται να βρουν μία φόρμουλα τιμών, αποδεκτή από τους καταναλωτές αλλά και βιώσιμη για τις εταιρίες.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι κάποιοι προμηθευτές μπορεί να απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν σημαντικά τα τιμολόγια Ιουνίου, ιδιαίτερα τα “πράσινα”, που διαμορφώνονται με βάση και τις προβλέψεις για τον επόμενο μήνα αλλά και τα` “κίτρινα”, που βασίζονται στην τιμή χονδρικής του προηγούμενου μήνα, εν προκειμένω του Μαίου.
Ας σημειωθεί ότι τον Μάιο (από 1/5 ως 31/5) η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 81,08 ευρώ/MWh, έναντι 60,11 ευρώ/MWh της μέση τιμής του Απριλίου (από 1/4-30/4/24). Οι εναλλακτικοί προμηθευτές, που σιγά αλλά σταθερά, αποσπούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από τη ΔΕΗ στη λιανική δεν θέλουν να χάσουν τους πελάτες τους. Από την άλλη πλευρά, οι όποιες αυξήσεις στα δύο κυμαινόμενα τιμολόγια, το πράσινο και το κίτρινο, λειτουργούν ενισχυτικά για τα σταθερά τιμολόγια, τα μπλε, τα οποία εξ αρχής οι προμηθευτές επιδίωξαν να προωθήσουν στην αγορά.
Τους προηγούμενους μήνες η ζήτηση για τα σταθερά τιμολόγια ήταν περιορισμένη, λόγω της συνεχούς πτώσης της τιμής του ρεύματος στη χονδρική αγορά. Ετσι, ενώ τον Ιανουάριο, με την κατάργηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς και την επάνοδο στην απελευθερωμένη αγορά, αρκετοί καταναλωτές στράφηκαν στα μπλε τιμολόγια αλλά στη συνέχεια το ενδιαφέρον ατόνησε, καθώς οι τιμές λιανικής υποχωρούσαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί προμηθευτές θα προτιμήσουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια να κινηθούν σε ένα εύρος τιμών, που να μην ξεφεύγει από το επίπεδα του πρώτου τριμήνου 2024, πριν δηλαδή τις μεγάλες μειώσεις τιμών των τιμολογίων του Απριλίου και του Μαίου. Και αν καταστεί δυνατόν, αργότερα , ανάλογα με τις εξελίξεις της αγοράς, να περάσουν ομαλά στα τιμολόγια των επόμενων μηνών, τις όποιες απώλειες ενδεχομένως θα έχουν από τη συγκράτηση των αυξήσεων.
Τον τόνο στην αγορά πάντως αναμένεται να τον δώσει η ΔΕΗ, που, παρά τις μειώσεις των προηγούμενων μηνών, εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, λίγο πάνω από το 49%. Ιδιαίτερα στις καταναλώσεις στη Χαμηλή Τάση, που αφορούν τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, η ΔΕΗ δεσπόζει με ποσοστό άνω του 60%