Σε σημαντική αύξηση, που μπορεί να ξεπεράσει το 50% του κόστους παραγωγής των βιομηχανιών αλουμινίου, χάλυβα και τσιμέντου οδηγεί η επιβολή του νέου φόρου άνθρακα, του CBAM, που προωθεί η ΕΕ, σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση της δωρεάν διάθεσης δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων της βιομηχανίας της χώρας
Στο πλαίσιο ειδικής διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΕΒ για τον CBAM, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωστρέφειας του ΣΕΒ, κ. Πάνος Λώλος, δήλωσε ότι ο νέος φόρος στα σύνορα της Ευρώπης μπορεί να σχεδιάστηκε για να προστατέψει την ευρωπαϊκή βιομηχανία από τον κίνδυνο της μετεγκατάστασης παραγωγικών μονάδων σε τρίτες χώρες, της λεγόμενης διαρροής άνθρακα, όμως κινδυνεύει να οδηγήσει σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. ‘Οπως είπε, ήδη καταγράφεται αύξηση των μεριδίων παραγωγής αγαθών σε κλάδους διαρροής άνθρακα τρίτων χωρών, καθώς και αύξηση των εισαγωγών στην Ευρώπη.
Πρόκειται για ένα φόρο με σημαντικές επιπτώσεις για τις ελληνικές βιομηχανίες. Ο κ. Λώλος επικαλέστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ, από την οποία προκύπτει ότι η σταδιακή κατάργηση της δωρεάν διάθεσης δικαιωμάτων ρύπων θα επιβαρύνει ως το 2035 κατά 1,7 δισ ευρώ τις εγχώριες βιομηχανίες στους κλάδους διαρροής άνθρακα. Η αύξηση του κόστους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του συνόλου των εξαγωγών, πράγμα που θα σημάνει την απώλεια 82.000 θέσεων εργασίας και μείωση του ΑΕΠ κατά 5,1 δισ ευρώ.
Την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες από την επιβολή του CBAM στη τσιμεντοβιομηχανία εξέφρασε εκ μέρους του Τιτάνα, ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας. ‘Οπως είπε οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφού ο δείκτης έντασης εμπορίου στο τσιμέντο για Ελλάδα είναι 25% έναντι 6,7% του μέσου όρου της ΕΕ και ο αντίστοιχος δείκτης στον σίδηρο και τον χάλυβα στην Ελλάδα είναι 53% έναντι 25% ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση για τις εξαγωγές πριν το 2026, καθώς το μέτρο αυτό πλήττει άμεσα την διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Ας σημειωθεί ότι το 60% της ελληνικής παραγωγής τσιμέντου εξάγεται, με το 80% αυτών των εξαγωγών να κατευθύνεται σε τρίτες χώρες. Η εφαρμογή του CBAM μπορεί στην Ελλάδα να οδηγήσει στο κλείσιμο δυο ή και τριών εργοστασίων από τα έξι που λειτουργούν στη χώρα, πρόσθεσε.
Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και ο κ. Νίκος Κεραμίδας, της Metlen. Αναφέρθηκε σε μελέτη επιπτώσεων του φόρου άνθρακα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΕΕ, η οποία επισημαίνει ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο κόστος του CΒAΜ θα το πληρώσει η ίδια η ευρωπαϊκή βιομηχανία. Και τούτο γιατί από τα 12 δις ευρώ που η ΕΕ υπολογίζει να εισπράττει ετησίως από τον CBAM, τα 10 δισ. ευρώ θα προέρχονται από ευρωπαϊκές βιομηχανίες, που θα χάσουν τα δωρεάν δικαιώματα CO2
Xώρες όπως η Κίνα θα βρουν τον τόπο να παρακάμψουν τον δασμό στα ευρωπαϊκά σύνορα, αυξάνοντας τις εξαγωγές τους προς την ΕΕ, καθώς πχ ένα smelter αλουμινίου στην ΕΕ θα δει το κόστος παραγωγής να αυξάνεται κατά 40-50% το 2026, όταν εφαρμοστεί ο νέος φόρος. Την ίδια στιγμή αμελητέες θα είναι οι επιπτώσεις για τον παραγωγό σε τρίτη χώρα, πρόσθεσε ο κ. Κεραμίδας, τονίζοντας και το τεράστιο κόστος που θα επωμιστούν οι τελικοί καταναλωτές στην Ευρώπη, πληρώνοντας για να αγοράσουν τα προϊόντα αυτά, τα οποία επηρεάζουν το σύνολο της καθημερινότητάς τους
Οπως δήλωσε η μεγάλη χαμένη θα είναι η Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι θα κερδίσει σε διεθνή ανταγωνιστικότητα με τη μείωση του κόστους παραγωγής και όχι με την αύξησή του μέσω δασμών και φόρων. Για τους κλάδους όπως το αλουμίνιο και ο χάλυβας, το ενδεχόμενο επέκτασης του CBAM και στις έμμεσες εκπομπές ρύπων θα είναι το οριστικό κτύπημα, ανέφερε ο κ. Κεραμίδας, τονίζοντας ότι η μόνη λύση, είναι είτε να διατηρηθεί ακέραια η αντιστάθμιση τουλάχιστον έως το 2035, είτε να μείνουν εκτός του μέτρου οι έμμεσες εκπομπές για τους συγκεκριμένους κλάδους.
Από την πλευρά της Βιοχάλκο, ο κ. Πάνος Σκιαδάς τόνισε ότι η σταδιακή μείωση των δωρεάν δικαιωμάτων CO2 ακόμη και κατά 50% ως το 2030 σημαίνει ότι όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα γίνουν πιο ακριβά και θα υποκατασταθούν από αντίστοιχα τρίτων χωρών, εκτιμώντας ότι οι παραγωγοί από τρίτες χώρες θα βρουν τον τρόπο να παρακάμψουν το μέτρο. ‘Οπως είπε, οι κλιματικές πολιτικές της ΕΕ κατέστρεψαν την ευρωπαϊκή βιομηχανία και οδήγησαν σε παγκόσμια αύξηση των εκπομπών ρύπων.