Ευρύτερες διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει το δίωρο μπλακ άουτ που έπληξε την περασμένη Παρασκευή. 21 Ιουνίου, τέσσερις βαλκανικές χώρες, με τον ENTSO-E, τον ευρωπαϊκό φορέα των Διαχειριστών του ηλεκτρικού συστήματος να ξεκινά έρευνα για το συμβάν, το οποίο φαίνεται να έχει και ελληνικό χρώμα.
Αν και το περιστατικό αφορούσε στα δίκτυα της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και της Κροατίας, ο Διαχειριστής του συστήματος της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης φέρεται να δήλωσε ότι η βλάβη ξεκίνησε από την Αλβανία, λόγω μίας άλλης διακοπής, στη γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος 400 kV που συνδέει την Αλβανία, από το Zemblak με την Καρδιά στην Ελλάδα.
Κύκλοι του ΑΔΜΗΕ, ήδη από την Παρασκευή ανέφεραν ότι ο Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος, δύο ώρες μετά το περιστατικό, παρείχε την απαραίτητη τάση προκειμένου ο αντίστοιχος φορέας της Αλβανίας να επαναφέρει την ηλεκτροδότηση και παράλληλα διέθεσε φορτία ηλεκτρισμού, που διασφάλισαν την επάρκεια στις γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με το Montel, o Entso-E συλλέγει επί του παρόντος όλα τα τεχνικά δεδομένα σχετικά με το μπλακ άουτ και θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες το συντομότερο δυνατό, όταν ολοκληρωθεί η διεξοδική έρευνα για το γεγονός.
Το μπλακ άουτ ξεκίνησε γύρω στις 1.00 μμ και διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Ο αλβανικός Διαχειριστής ανέφερε διακοπή στη γραμμή του ηλεκτρικού ρεύματος 400 kV, Ζemblak-Elbasan 2, μήκους 100 χλμ., λόγω πυρκαγιάς. Η γραμμή επέστρεψε στο δίκτυο αργότερα την ίδια μέρα αφού έσβησε η πυρκαγιά. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή Nos BiH της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, η πρώτη ανάλυση έδειξε ότι η βλάβη του συστήματος του δικτύου ξεκίνησε στην Αλβανία λόγω μιας άλλης διακοπής στη γραμμή Zemblak - Καρδιάς, 400 KV.
To πρόβλημα πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε στο Μαυροβούνιο, στην Κροατία και στη Βοζνία-Ερζεγοβίνη. .
Η Νοs της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης φέρεται ακόμα να έχει δηλώσει ότι παρόμοιο περιστατικό αποφεύχθηκε μόλις μια ημέρα πριν, όταν μειώθηκαν σημαντικά οι ροές ηλεκτρικής ενέργειας που διήλθαν μέσω της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η κατάρρευση του τοπικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη αντίδραση του Διαχειριστή.
Πάντως η Ενεργειακή Κοινότητα, οργανισμός υπό την ηγεσία της ΕΕ με έδρα τη Βιέννη, συγκάλεσε χθες έκτακτη συνάντηση των συμβαλλόμενων μερών για το περιστατικό.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης συχνότητας δικτύου Gridradar, τρία λεπτά πριν το συμβάν, είχε αναφερθεί υποτροφοδότηση από τη μονάδα παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένη στο Βελιγράδι, ενώ ταυτόχρονα, φαινόταν να υπάρχει υπερπροσφορά ενέργειας στην Κρήτη.
Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για διασυνδεδέμένα δίκτυα, που συνδέονται και με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφων με ορισμένους αναλυτές δε, τα δίκτα της περιοχής δεν είναι αρκετά “έξυπνα” για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Μία γραμμή μεταφοράς φαίνεται ότι έπεσε και στη συνέχεια περισσότερες γραμμές βγήκαν εκτός σύνδεσης, πιθανώς λόγω υπερφόρτωσης με αποτέλεσμα το δίωρο μπλακ άουτ.