Tην επαναφορά μίας χρέωσης υπέρ των ΑΠΕ στους προμηθευτές ηλεκτρισμού, στο μοντέλο του παλαιού ΠΧΕΦΕΛ που είχε ξεσηκώσει τη μήνη των εταιριών προμήθειας, προτείνουν η ΕΛΕΤΑΕΝ, ο φορέας που εκπροσωπεί τα αιολικά και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διογκούμενο έλλειμμα του Ειδικού Λογαρισμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ),
Μάλιστα όπως ανέφεραν στελέχη των δύο φορέων, σε συνάντηση που είχαν χθες με δημοσιογράφους, η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας και εξετάζεται. Διευκρίνισαν πάντως ότι αυτή η ειδική χρέωση στους προμηθευτές δεν θα πρέπει να περνά στα τιμολόγια των καταναλωτών.
Το “άνοιγμα” του ΕΛΑΠΕ, του Λογαριασμού που πληρώνει στους παραγωγούς ΑΠΕ τη διαφορά μεταξύ της ταρίφας που έχουν “κλειδώσει” για την εγχεόμενη ενέργεια και της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού, τρέχει με ρυθμούς που προοιωνίζονται έλλειμμα άνω των 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Ηδη, ο ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος διαχειρίζεται τον ΕΛΑΠΕ έχει προτείνει την αύξηση της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ, που πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος από τα 17 ευρώ/MWh σήμερα στα 24 ευρώ/MWh, δηλαδή της επάνοδο στα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, η ΕΛΕΤΑΕΝ δεν συμφωνεί με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, αντιπροτείνοντας τη χρέωση στους προμηθευτές και την αύξηση των πόρων που εισρέουν στον Λογαριασμό από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, το υπουργείο ΠΕΝ φαίνεται ότι έχει ήδη βρει λύση για την διάθεση στον ΕΛΑΠΕ του ποσού των 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας , ενός ποσού που είχε “κλειδώσει” με την ενεργοποίηση του RRF αλλά τελικώς δεν χρησιμοποιήθηκε από τον ΕΛΑΠΕ τότε, καθώς η εκτόξευση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρισμού κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης ενίσχυσε τα οικονομικά του φορέα.
Ωστόσο φαίνεται ότι το ποσό αυτό δεν φθάνει. Ετσι στο τραπέζι έχουν τεθεί διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και η περαιτέρω αύξηση του μεριδίου που αντιστοιχεί στον ΕΛΑΠΕ από τα έσοδα της πώλησης δικαιωμάτων CO2. Ήδη με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, το 2024 το ποσοστό υπέρ ΕΛΑΠΕ από τα έσοδα ρύπων αυξήθηκε στο 14% από περίπου 3% την προηγούμενη χρονιά και τώρα οι παραγωγοί ΑΠΕ προτείνουν την περαιτέρω αύξησή του, καθώς τα μερίδια των δικαιούχων επί των εσόδων αυτών αναπροσαρμόζονται με υπουργική απόφαση σχεδόν κάθε χρόνο.
“Την περίοδο των υψηλών τιμών ενέργειας, τέθηκε πλαφόν στα έσοδα των ΑΠΕ και με τα ποσά αυτά, επιδοτήθηκαν - και σωστά- οι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών. Όταν όμως το κράτος, με τις αποφάσεις του, βάζει πλαφόν στα κέρδη των εταιριών, θα πρέπει αντίστοιχα να καλύπτει και τα ελλείμματα” ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΕΛΕΤΑΕΝ.
Αν τελικώς γίνει δεκτή η πρόταση για την επιβολή χρέωσης υπέρ ΑΠΕ στους προμηθευτές θα πρέπει να αναμένεται η έντονη αντίδραση των εταιριών του κλάδου αλλά και η μετακύληση του έξτρα αυτού κόστους στους καταναλωτές, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, παρότι οι παραγωγοί ΑΠΕ επιμένουν ότι η επιβάρυνση αυτή δεν θα πρέπει να περάσει στη λιανική.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει ανακοινώσει ο ΔΑΠΕΕΠ για την πορεία του ΕΛΑΠΕ, στο τέλος του Απριλίου το σωρευτικό έλλειμμα του Λογαριασμού προσέγγιζε τα 200 εκατ ευρώ (198,36 εκατ.) έναντι των 129,56 εκατ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί το σωρευτικό έλλειμμα έως τον Μάρτιο του 2024. Βέβαια από τον Απρίλιο και μετά, η τιμή χονδρικής στην αγορά ηλεκτρισμού αυξάνεται συνεχώς, με τις τελευταίες ημέρες να κινείται κοντά στα 130 ευρώ/MWh, έναντι των 60 ευρώ/MWh της μέσης τιμής του Απριλίου, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνονται οι δαπάνες του Λογαριασμού ως ένα βαθμό τουλάχιστον, γιατί ταυτόχρονα εισάγονται στο σύστημα πολλές νέες ΑΠΕ.
Ας σημειωθεί ότι το έλλειμμα αφορά στις παλαιές ΑΠΕ- που είχαν συνδεθεί στό σύστημα προ του 2021, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν πολύ υψηλές εγγυημένες τιμές. Τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, η μέση τιμή της ενέργειας για τα αιολικά ήταν 66,6 ευρώ/MWh, για τα φωτοβολταϊκά 135 ευρώ/MWh, για τα φωτοβολταικά στις στέγες 383,8 ευρώ/MWh, για τα μικρά υδροηλεκτρικά 77 ευρώ/MWh και για τα έργα βιομάζας 192,5 ευρώ/MWh.
Στο τέλος του ίδιου μήνα η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ έφθανε στα 12,8 GW έναντι 12,6 GW τον Μάρτιο και η παραγωγή ενέργειας ανήλθε στις 2.004 GWh από 1.684 GWh τον Μάρτιο