To στόχο της συγκράτησης των τιμολογίων ρεύματος στη λιανική κάτω από τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα για τον Αύγουστο πέτυχε το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας με την επιδότηση των λογαριασμών, όμως ο άλλος στόχος της αγοράς για μεγαλύτερη κινητικότητα των καταναλωτών και άνοιγμα σε νέα προϊόντα, δύσκολα φαίνεται να επιτυγχάνεται, τουλάχιστον στις τρέχουσες συνθήκες αβεβαιότητας.
Η επιδότηση, ύψους 1,6 λεπτών/KWh, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο ΠΕΝ έφερε την τελική χρέωση για το πράσινο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ στα 14,79 λεπτά ανά κιλοβατώρα και στα 13,9 λεπτά/KWh για το κίτρινο myHome4All. Προ της επιδότησης, η χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο, φθάνει στα 0,16391 ευρώ/KWh, ενσωματώνοντας μάλιστα έκπτωση 53%, τη μεγαλύτερη που έχει δώσει ποτέ η ΔΕΗ.
Η συγκράτηση των τιμών από τη ΔΕΗ, αλλά και η απόφαση των άλλων μεγάλων παρόχων, όπως της Protergia και της ‘Ηρων να προαναγγείλουν τη διατήρηση των τιμολογίων Αυγούστου στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιουλίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των χρεώσεων για τον μήνα αυτό.
Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου δίνει τη δυνατότητα χορήγησης επιδότησης στους οικιακούς λογιαριασμούς ρεύματος και για τους δύο επόμενους μήνες, σε περίπτωση που διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές στη χονδρική αγορά.
Ωστόσο, το σύστημα της επιδότησης μέσω εσόδων που συγκεντρώνονται από την επιβολή έκτακτου φόρου, εν προκειμένω 10 ευρώ/MWh στους παραγωγούς ρεύματος από μονάδες φυσικού αερίου, μπορεί να πετυχαίνει την ελάφρυνση της τσέπης του οικιακού καταναλωτή, δεν αποτελεί όμως ένα μηχανισμό που προάγει την αγορά ηλεκτρισμού ή λύνει μόνιμα το πρόβλημα των απότομων αυξήσεων των τιμών στη χονδρική
Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που η διακύμανση στην αγορά χονδρικής περνά σχεδόν αυτούσια στη λιανική, εκτός και αν δοθούν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς.
Πέρα από την επιβάρυνση των ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο η λύση της “φορολόγησης-επιδότησης” , δεν βοηθά ούτε στην ανάπτυξη νέων προϊόντων στην αγορά, ούτε λύνει το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, προς τις οποίες δεν χορηγείται επιδότηση, ενώ κινδυνεύει να διατηρήσει υψηλά τις τιμές χονδρικής, εξ αιτίας του φόρου, που μπορεί να μετακυλιστεί στις τιμές των προσφορών ενέργειας που θα κάνουν οι παραγωγοί στη χονδρική αγορά.
Για τον τρέχοντα μήνα, η ΔΕΗ, καθώς και ορισμένες άλλες εταιρίες συγκράτησαν τις αυξήσεις και στα επαγγελματικά τους τιιμολογια. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η “συγκράτηση” αυτή θα μπορεί να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες αν χρειαστεί. Ακόμα πιο έντονο φαίνεται να είναι το πρόβλημα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται στη Μέση Τάση, των οποίων τα τιμολόγια αντανακλούν πιο άμεσα τις διακυμάνσεις της χονδρικής.
Αρκετές εταιρίες προμήθειας φάνηκαν επίσης να “πριμοδοτούν” τη στροφή των καταναλωτών προς τα μπλε, σταθερά τιμολόγια, καθώς και στα κίτρινα, διατηρώντας τις χρεώσεις τους λίγο χαμηλότερες από τα πράσινα. Ωστόσο, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες και τα αποτελέσματα στην κινητικότητα των καταναλωτών, ίσως τελικώς να μην είναι τα αναμενόμενα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ορισμένα μπλε τιμολόγια διατηρούν ακόμα τιμές κάτω των 10 λεπτων/KWh, με υψηλότερη όμως χρέωση παγίου σε σχέση με τα κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή τα μπλε και τα κίτρινα.
‘Οσο για τα δυναμικά τιμολόγια, τα πορτοκαλί, τα οποία το υπουργείο ΠΕΝ επεδίωκε να τα προωθήσει από φέτος το φθινόπωρο, ο δρόμος φαίνεται ότι θα είναι δύσκολος. Το ράλι στις τιμές χονδρικής τον Ιούλιο σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά υψηλές μέγιστες τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά μόλις βραδιάσει και σβήσουν τα φωτοβολταϊκά, δηλαδή την ίδια ώρα που αυξάνεται η κατανάλωση στα σπίτια, αποθαρρύνουν τέτοιες επιλογές.
Εν τω μεταξύ, η νέα αστάθεια στη Μέση Ανατολή και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις έχει συντελέσει στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου TTF, το οποίο χθες έκλεισε στα 36,920 ευρώ/MWh (+2,933) στα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου. Ας σημειωθεί ότι ως τις 25 Ιουλιου, οι τιμές εκινουντο στα 33-34 ευρώ και τις προηγούμενες ημέρες κοντά στα 31 ευρώ/MWh.
Τον Ιούλιο, τα προθεσμιακά συμβολαι (futures) ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο έδειχναν τιμές στα 112 ευρώ / MWh, που όμως αν συνεχιστεί η άνοδος της τιμής ΤΤF μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα. ‘Ετσι οι τιμές χονδρικής ενδέχεται τελικώς να μην παρουσιάσουν την αποκλιμάκωση που αρχικά αναμενόταν.
Ενδεικτικά πάντως για τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος στα νοικοκυριά για κατανάλωση ως 500 KWh, το τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται
στα 14,79 λεπτά/ΚWh το πράσινο οικιακό τιμολόγιο και στα 13,9 λεπτά/ΚWh για το κίτρινο myHome4All, της Protergia στα 14,39 λεπτά/ΚWh για το πράσινο Οικιακό Value Special, της Ήρων στα 14,27 λεπτά/ΚWh για το πράσινο Basic Home και της Ελίν, στα 15,03 λεπτά /ΚWh για το πράσινο Power On! Home Green.