Αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος τους προσεχείς μήνες διαβλέπει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των νοικοκυριών, ενώ δεν άφησε πολλά περιθώρια για περαιτέρω στήριξη της βιομηχανίας όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος, παραπέμποντας τις επιχειρήσεις στα ΡΡΑ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη καθιερωμένη συνέντευξη τύπου χθες στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός δέχθηκε το πρόβλημα που δημιουργεί το υψηλό ενεργειακό κόστος και τόνισε ότι “στηρίζουμε τη βιομηχανία αλλά η προτεραιότητα μας είναι τα νοικοκυριά”. Πρόσθεσε δε ότι η βιομηχανία έχει και άλλες διεξόδους, όπως η μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρισμού, δηλαδή τα ΡΡΑ, για να αναζητήσει ρεύμα σε χαμηλότερες τιμές.
Eν τω μεταξύ η ελληνική χονδρική αγορά ρεύματος αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά η ακριβότερη της Ευρώπης, με τη μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας να ανέρχεται σήμερα στα 162,68 ευρώ/MWh, μετά από ένα άλμα της τάξης 107,76%, σε σχέση με την προηγουμένη. Την ακολουθούν η Ρουμανία και η Βουλγαρία με 158,74 ευρώ/MWh και 158,59 ευρώ/Mh αντίστοιχα, ενώ η αγορά της Ουγγαρίας, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία (τουλάχιστον από το ανατολικό σύστημα) έκλεισε στα 142,45 ευρώ/MWh και της Αυστρίας στα 106,04 ευρώ/MWh.
Το υψηλό κόστος ρεύματος στην Ελλάδα προκαλεί σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, 12 Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι, συμπεριλαμβανομένου του ΣΕΒ, ζήτησαν με κοινή επιστολή την παρέμβαση της ΕΕ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης για το κόστος ρεύματος, δεδομένης και της πολύ μεγάλης απόκλισης τιμών μεταξύ της σημαντικά φθηνότερης δυτικής Ευρώπης και των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.
Ωστόσο σε επίπεδο Ευρώπης, δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσα αντανακλαστικά. ‘Aλλωστε ακόμα δεν έχουν αναλάβει καθήκοντα οι νέοι Επίπτροποι και η Κομισιόν υπολειτουργεί. Ωστόσο αιτήματα για να αντιμετωπιστεί το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν διατυπώνονται μόνον από την ελληνική βιομηχανία αλλά και από πολλές άλλες επιχειρηματικές ενώσεις της Ευρώπης, που βλέπουν να πλήττεται η ανταγωνιστικότητά τους.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών. Οπως είπε “η κυβέρνηση δεν δίστασε να φορολογήσει τους παραγωγούς ρεύματος για τα ουρανοκατέβατα κέρδη και να τα επιστρέψει μέσω επιδοτήσεων στα ελληνικά νοικοκυριά. Το ίδιο γίνεται και τώρα που παρατηρούνται στρεβλώσεις στις τιμές ενέργειας ολόκληρης της νοτιοανατολικής Μεσογείου”