Tην άμεση ανάγκη ευρωπαϊκού συντονισμού για τη διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και την κατασκευή δικτύων πισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρέμβασή του στην συνέντευξη τύπου του ΙΟΒΕ για την παρουσίαση της μελέτης για τη βιομηχανία χαρτιού.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το κόστος ενέργειας παραμένει σημαντικό βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου, λέγοντας ταυτόχρονα ότι παρά τα θρυλούμενα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι καλύτερη από τη μέση τιμή στην Ευρώπη, πράγμα που απέδωσε στη στρατηγική της κυβέρνησης να διασώσει τη ΔΕΗ να προωθήσει τις διασυνδέσεις και την πράσινη μετάβαση.
Αλλά και η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου δέχθηκε ότι οι σημερινές τιμές του ηλεκτρισμού απέχουν πολύ από τα προ πανδημίας επίπεδα των 60-65 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με στοιχεία, που η ίδια παρουσίασε, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις του κλάδου από 95 ευρώ/MWh το 2021, αυξήθηκε σε 145 ευρώ/MWh το 2022, μειώθηκε στα 125 ευρώ/MWh το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 επανήλθε στα επίπεδο του 2021, στα 96 ευρώ/MWh.
Ας σημειωθεί ότι η χαρτοβιομηχανία είναι ένας ενεργοβόρος κλάδος και ότι η τιμή της ενέργειας επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά της και τη δυναμική της.
Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό της Ένωσης Βιομηχανιών Χάρτου Ελλάδος (ΕΒΙΧΕ), η τιμή του ηλεκτρισμού για την εγχώρια βιομηχανία χαρτιού ήταν αυξημένη κατά 76% στο τέλος του 2023 σε σύγκριση με τις αρχές του 2021, ενώ η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου την ίδια περίοδο έφθασε στο 112%.
Η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ηλεκτρισμού για την ελληνική βιομηχανία και ειδικά για τις 600 επιχειρήσεις του κλάδου παραγωγής χαρτιού αποτελεί βασικό ζητούμενο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και τη διατήρηση της αναπτυξιακής τους πορείας.
Οι δαπάνες της Βιομηχανίας χάρτου για ενεργειακά αγαθά ανήλθαν σε σχεδόν 170 εκατ ευρώ το 2022 έναντι 83 εκατ ευρώ το 2021, ενώ η μεσοσταθμική άνοδος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου τη διετία 2021 – 2022 ήταν 56%., αναφέρει η μελέτη του ΙΟΒΕ. Το μερίδιο των δαπανών για ενέργεια στις συνολικές δαπάνες των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι αυξήθηκε σε 6,2% το 2022 από 5,2% το 2021.
Ο κλάδος του χαρτιού έχει το υψηλότερο μερίδιο δαπανών για ενεργειακά αγαθά στο σύνολο της μεταποίησης, με τις ενεργειακές δαπάνες της εγχώριας βιομηχανίας χάρτου να είναι είναι υψηλότερες, ως ποσοστό, από ό,τι στην Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία και οριακά χαμηλότερο σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Το 2022 το ενεργειακό κόστος για τις βιομηχανίες χάρτου υπερδιπλασιάστηκε και ανήλθε σε 17 εκατ. ευρώ από 8,4 εκατ. ευρώ το 2021. Το 40% των δαπανών ενέργειας κατευθύνεται στο φυσικό αέριο, το 30% στην ηλεκτρική ενέργεια και το 19% σε ΑΠΕ και βιοκαύσιμα.
‘Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΒΙΧΕ Δημήτρης Θεοχάρης είναι μεγάλη η ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας χάρτου εκτιμάται σε 2,2%, οριακά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (+2,1%).’Ομως ο υπερδιπλασιασμός του ενεργειακού κόστους έπληξε τις επιχειρήσεις του κλάδου. Μάλιστα ο κ. Θεοχάρης, υπενθύμισε την περίπτωση της Sonoco Ελλάς Α.Ε., μέλος της ΕΒΙΧΕ, που ανακοίνωσε την παύση λειτουργίας των δύο εργοστασίων της στην Ελλάδα, λόγω και του υψηλού κόστους ενέργειας.
Στο πλαίσιο των μέτρων, που προτείνονται για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της χαρτοβιομηχανίας, είναι η ενίσχυσή τους για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργειακής αποδοτικότητας και απανθρακοποίηση, η προσφορά συμβολαίων ΡΡΑ με ενέργεια από ΑΠΕ, ένα σχήμα κρατικών ενισχύσεων για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας με την υιοθέτηση τιμής- στόχου για την αντιστάθμιση του υψηλού ενεργειακού κόστους, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ κλπ