Tη χορήγηση δανείου της τάξης των 400 εκατ. ευρώ στον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου (και μελλοντικά με το Ισραήλ), το Great Sea Interconnector (GSI) φέρεται να εξετάζει το DFC, το αμερικανικό κρατικό αναπτυξιακό fund, που έχει εκδηλώσει και ενδιαφέρον μετοχικής συμμετοχής στο πρότζεκτ.
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται το due diligence των “οικονομικών” του καλωδίου τόσο από το Meridiam, το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο, το οποίο επίσης έχει ανακοινώσει πρόθεση συμμετοχής στο έργο, όσο και από το σαουδαραβικό ενεργειακό επενδυτικό κεφάλαιο TAQA, ενώ γίνονται επαφές και με άλλα funds και οργανισμούς για τη συμμετοχή τους ή/και τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.
Ας σημειωθεί πάντως ότι ακόμα δεν έχει κλειδώσει το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο επιδιώκει ο ΑΔΜΗΕ, που είναι ο promoter του έργου. Στην πρώτη φάση, επί εποχής Euroasia και της περιόδου Κτωρίδη, του Κύπριου επιχειρηματία που αρχικώς προωθούσε το έργο, η ETEπ είχε απορρίψει το αίτημα δανειοδότησης της διασύνδεσης, κρίνοντας ότι το καλώδιο δεν είναι βιώσιμο. Μετά την ανάληψη του πρότζεκτ από τον ΑΔΜΗΕ και τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον Σεπτέμβριο, μετά από μακρές και έντονες διαπραγματεύσεις, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για τον τρόπο αποζημίωσης της επένδυσης κλπ, επαναδιατυπώθηκε το αίτημα δανειοδότησης προς την ΕΤΕπ.
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά της, ενώ εξετάζει τη μελέτη κόστους- οφέλους του έργου που έχει καταρτίσει ο ΑΔΜΗΕ. Μόλιστα , την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου συζήτησε σε τηλεδιάσκεψη το θέμα με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνο, η οποία μέχρι στιγμής δεν φέρεται να έχει καταλήξει σε απόφαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Καλβίνο πρόκειται να έλθει στην Αθήνα και να συναντηθεί στις 21 Νοεμβρίου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ούτε οι λεπτομέρειες της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία αξιολόγησης της μελέτης κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ που διενεργεί ανεξάρτητος οίκος για λογαριασμό της κυβέρνησης της Λευκωσίας.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ως το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, με το δάνειο της ΕΤΕπ και του DFC σε ρόλο καταλύτη, για να ανοίξει o δρόμος της χρηματοδότησης του έργου και της συμμετοχής των διαφόρων επενδυτικών οίκων.
Ας σημειωθεί ότι o προϋπολογισμός του Great Sea Interconnector, που θα μεταφέρει “πράσινο” ηλεκτρικό ρεύμα από την Ελλάδα στην Κϋπρο και αντίστροφα, αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σημαντικό μέρος, περίπου 1,4 εκατ. ευρώ αφορούν στο κόστος του καλωδίου, που θα κατασκευάσει η γαλλική εταιρία Nexans. Στελέχη της Nexans αναμένοται εντός της εβδομάδας στην Κύπρο, όπου θα έχουν συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης για τις τεχνικές παραμέτρους της διασύνδεσης.
Τέλος έχουν ήδη ξεκινήσει οι έρευνες βυθού για τον εντοπισμό της διαδρομής του καλωδίου, με δύο πλοία στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ την περίοδο αυτή ο ΑΔΜΗΕ με τρίτο πλοίο διεξάγει και έρευνες βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων.