Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες έρχονται στο επίκεντρο της πολιτικής “Clean Industrial Deal”, δηλαδή της Συμφωνίας για Καθαρή Βιομηχανία, μίας από τις προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της.
“ Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει τη δική της βιώσιμη πράσινη βιομηχανία χάλυβα για να επιτύχει τους στόχους για τους ρύπους και να βελτιώσει την οικονομική της ασφάλεια”, δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για το Κλίμα, Wopka Hoekstra, προσθέτοντας ότι το εγχείρημα πρέπει να είναι ¨οικονομικά ελκυστικό”.
Οι δηλώσεις έγιναν χθες, στο πλαίσιο της ακρόασης του κ Hoekstra. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ανανέωση της θητείας του στην Επιτροπή
Ο Επίτροπος τόνισε ότι οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται για να πρασινίσει η βιομηχανία χάλυβα της Ευρώπης απαιτούν δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση και δεσμεύτηκε να συζητήσει με τις εταιρείες για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος.
Οι χαλυβουργίες και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, έχουν επανειλημμένα κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για το υψηλό ενεργειακό κόστος, που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητά τους και τους νέους φόρου, όπως ο φόρος άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ, (CBAM), η μείωση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων κλπ, που αυξάνουν συνεχώς το κόστος παραγωγής, οδηγώντας βιομηχανικές μονάδες στο κλείσιμο ή στη μετεγκατάσταση σε τρίτες χώρες.
Κάτω από την πίεση των βιομηχανικών φορέων της Ευρώπης και της έκθεσης Ντράγκι, την οποία πλέον επικαλούνται οι περισσότερες επιχειρηματικές ενώσεις αλλά και των κοινωνικών αντιδράσεων που προκαλούν η ακρίβεια και το υψηλό ενεργειακό κόστος, ο νέος Επίτροπος για την Ενέργεια ο Δανός κ. Dan Jørgensen δήλωσε πρόσφατα ότι η μείωση του κόστους της ενέργειας αποτελεί προτεραιότητά του.
Χθες ο κ. Hoekstra είπε ότι ο χάλυβας θα αναφέρεται συγκεκριμένα στη σχεδιαζόμενη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Clean Industry Deal. Η Συμφωνία θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη της Επιτροπής για το πώς θα βοηθήσει τους ενεργοβόρους χρήστες, όπως ο χάλυβας, να απαλλαγούν από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και ταυτόχρονα να παραμείνουν στην ΕΕ.
«Χρειαζόμαστε μια πράσινη βιομηχανία χάλυβα στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Hoekstra, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αποφύγει μία νέα εξάρτηση από εισαγωγές.
Η Συμφωνία για την Καθαρή Βιομηχανία θα στοχεύσει επίσης στην απλούστευση των κανονισμών και της αδειοδότησης, στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και στις επιλογές χρηματοδότησης. Θα σχεδιαστεί πάντως με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με το στόχο της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 90% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2040, στο πλαίσιο του εγχειρήματος για την επίτευξη του Net Zero 2050.
Μάλιστα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει κατά τη διάρκεια της θητείας της να προτείνει επίσημα τη δέσμευση για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 90% ως το 2040, ως μία στοχευμένη αλλαγή στη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα.
Το νωρίτερο που θα μπορούσε να ανακοινωθεί η Συμφωνία για την Καθαρή Βιομηχανία είναι στα τέλη Φεβρουαρίου, με την προϋπόθεση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη νέα ομάδα Επιτρόπων της ΕΕ και την πρόεδρο Ursula von der Leyen για δεύτερη πενταετή θητεία εντός του Νοεμβρίου, προκειμένου η νέα Κομισιόν να αναλάβει καθήκοντα τον Δεκέμβριο.
Ας σημειωθεί ότι ο “πράσινος¨ χάλυβας παράγεται με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και Υδρογόνου αντί της χρήσης ορυκτών καυσίμων. ‘Ηδη η Επιτροπή έχει αρχίσει να εγκρίνει κρατικές ενισχύσεις για το πρασίνισμα βιομηχανιών, όπως τα 128 εκατ. ευρώ που πρόκειται να χορηγήσει η Σουηδία στην εταιρία SSAB για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού χαλυβουργείου, που θα καταναλώνει περίπου 2 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.