H ελληνο-ιταλική συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, από τους αγωγούς φυσικού αερίου ως το ενδιαφάερον ιταλικών επιχειρήσεων για μονάδες της ΔΕΗ και ευρύτερα την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα θα εξεταστούν σήμερα στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης με τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, Paolo Gentiloni στο υπουργείο.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας βρίσκεται από χθες στο Παρίσι, όπου έχει επαφές με Γάλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Μεταξύ των στελεχών που θα συναντήσει είναι και εκπρόσωποι της Total, η οποία συμμετέχει σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison στο διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου σε ένα από τα θαλάσσια μπλοκ του Ιονίου.
Η Edison, με χρόνια παρουσία στην Ελλάδα και από τους βασικούς μετόχους στην εταιρία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού “Elpedison”, έχει στενή συνεργασία και με τη ΔΕΠΑ, τόσο στον αγωγό φυσικού αερίου IGB (Ελλάδας- Βουλγαρίας) όσο και στο πρότζεκτ IGI, τον αγωγό Ελλάδας -Ιταλίας, που κατά καιρούς επανέρχεται στο προσκήνιο. Στα τέλη του μήνα αναμένονται εξάλλου τα κρίσιμα αποτελέσματα του δεύτερου market test για τον αγωγό IGB. Το πρώτο τεστ αγοράς δεν είχε δείξει ικανό και αναγκαίο εμπορικό ενδιαφέρον για το αέριο που θα μεταφέρει ο αγωγός, Το δεύτερο όμως ίσως βγει πιο πετυχημένο, δεδομένης της έντονης στήριξης της ΕΕ, που έχει εντάξει το έργο στις προτεραιότητες της για τη μείωση της εξάρτησης της ΝΑ Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Μάλιστα πρόσφατα, ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της ΕΕ και Επίτροπος αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, με δηλώσεις του προεξόφλησε την έγκαιρη ολοκλήρωση του IGB.
O ελληνο-βουλγαρικός αγωγός θα συνδέεται με τον Transadriatic Pipeline, τον αγωγό ΤΑΡ που θα διασχίζει τη Βόρειο Ελλάδα, μεταφέροντας αέριο του Αζερμπαϊτζάν από τα σύνορα με την Τουρκία στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας. Επίσης θα μπορεί να τροφοδοτείται με υγροποιημένο αέριο από το ελληνικό σύστημα.
Τo ενδιαφέρον της Elpedison επεκτείνεται και στις στρατηγικές συνεργασίες σε μονάδες της ΔΕΗ, ενώ και η ιταλική εταιρία ηλεκτρισμού Enel έχει συμφέροντα στη χώρα μας, κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Μάλιστα, μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση Σκουρλέτη- Gentiloni, θα ακολουθήσει συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων ελληνικών και των ιταλικών εταιριών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα.
Παρίσι
Εξάλλου, ο κ. Μάρδας στο Παρίσι έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Alstom, μεταφορές, τρένα), του Club Med (διακοπές), της Suez Environnement (διαχείριση υδάτων και αποβλήτων), της Thales (ηλεκτρονικά με εξειδίκευση στην αεροδιαστημική και άμυνα), την UMIF (ξενοδοχεία), τη Syntec (μηχανική και πληροφορική) , τη Talentia Vinci (δημόσια έργα), καθώς και τη MEDEF, τον Σύνδεσμο των Γάλλων Βιομηχάνων και Εργοδοτών (αντίστοιχο του ΣΕΒ).
Η επίσκεψη του κ. Μάρδα ολοκληρώνεται με τη συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο ομόλογό του Ματιάς Φελκ.