Aύξηση του κόστους του φυσικού αερίου από την “πίσω πόρτα”, μέσω των υψηλότερων χρεώσεων για τη μεταφορά του αερίου από τους αγωγούς του ΔΕΣΦΑ φοβούνται οι μεγάλοι καταναλωτές αερίου, όπως προκύπτει από τα σχόλια και τις παρατηρήσεις που κατέθεσαν στη δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος. Από την άλλη πλευρά όμως, από τις χρεώσεις αυτές, εξαρτώνται τα έσοδα του υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ, οπότε η διελκυνστίδα αυτή έχει ...μέλλον ακόμα.
Τις θέσεις τους στη διαβούλευση επί του σχεδίου της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κατέθεσαν ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ, η Ήρων ΑΕ, η Prometheus Gas, οι τρεις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, καθώς και οι εταιρίες ΕΛΛΑΓΡΟΠΙΛ ΑΕΒΕ, και Ελληνικά Λιπάσματα.
Η ΕΒΙΚΕΝ χαρακτήρισε αδιανόητη την πρόταση βάσει της οποίας ο εκάστοτε διαχειριστής απολαμβάνει εγγυημένες αποδόσεις που τον απαλλάσσουν από κάθε κίνδυνο, o οποίος συνδέεται με την εξέλιξη και την κατάσταση της αγοράς. Μάλιστα χαρακτηρίζει ως παράλογο και προκλητικό, η κάμψη της κατανάλωσης των τελευταίων χρόνων να αποτελεί αιτία αύξησης των τιμολογίων προκειμένου να διατηρηθούν σταθερές αποδόσεις για τους Διαχειριστές.
Όλοι οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση θέτουν το ζήτημα της μείωσης από 15% σε 5%,του ορίου ανοχής προγραμματισμού και από 10% σε 3% του ορίου ανοχής χρήσης. Η μείωση των ορίων αυτών, στοχεύει σε ακριβέστερη πρόβλεψη της κατανάλωσης περιορίζοντας τα περιθώρια ευελιξίας των εταιριών. Η ΕΠΑ Αττικής διατήρησε επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρίες που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους οικιακές καταναλώσεις θέρμανσης δεν έχουν τη δυνατότητα ακριβούς πρόβλεψης της κατανάλωσης. Αν λοιπόν μειωθεί το όριο ανοχής, τότε θα επιβαρυνθεί σημαντικά το κόστος μεταφοράς για τους οικιακούς καταναλωτές. .
Σε ανάλογο μήκος κύματος, οι ηλεκτροπαραγωγοί υπογραμμίζουν μέσω του ΕΑΣΗ το ζήτημα της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα, καθώς αποτελεί παράγοντα αβεβαιότητας ως προς την πρόβλεψη της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα αναφέρουν ότι όχι μόνο τα όρια δεν θα έπρεπε να μειωθούν, αλλά επιβάλλεται να εξεταστεί κάθε δυνατότητα αύξησης τους από τα τρέχοντα επίπεδα. .
Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίζεται η ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι «είναι προφανής η προσπάθεια που γίνεται µέσω δυσνόητων μαθηματικών τύπων για υπερδιασφάλιση του ∆ΕΣΦΑ», ενώ και η ΔΕΠΑ διατηρεί σοβαρές ενστάσεις.