Tη συμμετοχή των ΕΛΠΕ στο πρώτο, πιλοτικό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί για την εγκατάσταση νέας φωτοβολταϊκής ισχύος στο πλαίσιο του καινούργιου νομοθετικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, εξετάζει ο όμιλος, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού της εταιρίας Γιώργος Αλεξόπουλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΤΕΕ για τις ενεργειακές αγορές.
Ο διαγωνισμός, όπως άφησε να εννοηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος θα αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκή ισχύος 80MW, η οποία θα μπορεί να καλυφθεί από πολλούς παραγωγούς
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ΑΠ΅Ε, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του, αλλάζει τους όρους για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, καθώς θεσπίζει διαγωνισμούς για τα φωτοβολταϊκά και feed-in- premium, δηλαδή την αποζημίωση των παραγωγών πράσινης ενέργειας με βάση την οριακή τιμή συστήματος συν μία αμοιβή, αντί των σταθερών εγγυημένων τιμών (feed-in-tarriffs) που ισχύουν μέχρι σήμερα,
Το νέο μοντέλο, που ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές που εφαρμόζουν πλέον οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αναμένεται να επιτρέψει τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, του τέλους υπέρ των ΑΠΕ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, όπως δήλωσε ο κ. Βερροιόπουλος. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η νέα τιμή που θα διαμορφωθεί για τα φωτοβολταϊκά άνω των 500kW, θα κυμανθεί μεταξύ 80-90 ευρώ/MWh.
Τα ΕΛΠΕ θεωρούν ότι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών την πενταετία 2016-2020 μπορούν να γίνουν επενδύσεις ύψους 2,5 δις. ευρώ για την εγκατάσταση 2.000 «νέων» MW.
Εξάλλου, εντός του Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού, με προοπτική τη μετάβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (target model).
Στην ομιλία του ο διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού των ΕΛΠΕ αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, καθώς και στη μεταφορά και τις υποδομές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού (δίκτυα). Ο κ. Αλεξόπουλος ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των προσφορών για τα «οικόπεδα» του Ιονίου, όπου τα ΕΛ-ΠΕ έχουν υποβάλει προσφορές για τρεις περιοχές, εκ των οποίων η μία προσφορά είναι σε συνεργασία με την γαλλική Total και την ιταλική Edison.