Οι μικρές ανεμογεννήτριες, με ισχύ ως 50 kW, είναι το νέο πρότζεκτ που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η Ρυθμστική Αρχή Ενέργειας έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται το σχέδιο για τους όρους και τις προϋποθέσεις τοποθέτησης των μικρών ανεμογεννητριών, με στόχο την κατάρτιση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία θα επιτρέψει την εγκατάστασή τους.
Οι «οικιακές» ανεμογεννήτριες , στο μοντέλο πχ των φωτοβολταϊκών στη στέγη, είναι δυνατότητα που παρέχει ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του 2010. Ομως δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, καθώς η ρύθμιση προέβλεπε την έκδοση υπουργικής απόφσης.
Ο νόμος του 2010 προσδιόριζε την εγγυημένη τιμή για τις μικρές ανεμογεννήτριες στα 250 ευρώ/ MW, τιμή που δεν πρόκειται βέβαια να ισχύσει, καθώς το μέτρο θα ευθυγραμμιστεί με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΠΕ.
Στόχος της ΡΑΕ και του υπουργείου είναι οι μικρές ανεμογεννήτριας να μπορέσουν να λειτουργήσουν με το σύστημα του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), όπως τα φωτοβολταϊκά.
Οι όροι εγκατάστασης πάντως των μικρών ανεμογεννητριών όπως πχ η απόσταση από το ηλεκτρικό δίκτυο, η χωροθέτησή τους στις αστικές περιοχές, ανάλογα με την ισχύ κλπ βρίσκονται ακόμα υπό εξέταση, καθώς τα σχετικά ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί
Η υπουργική απόφαση θα ρυθμίζει και το θέμα της πιστοποίησης για την εγκατάστασή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τον παλαιό νόμο έχουν κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ περί τις 1.000 αιτήσεις για εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, οι οποίες και θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα όταν τεθεί σε ισχύ η νέα υπουργική απόφαση και αν βέβαια οι αιτούντες εξακολουθούν να ενδιαφέρονται.
Στη χώρα υπάρχουν δύο εργοστάσια παραγωγής μικρών ανεμογεννητριών.
Εν τω μεταξύ η ΡΑΕ προετοιμάζει τον πρώτο «πιλοτικό διαγωνισμό για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει το νέο νομοσχέδιο στήριξης των ΑΠΕ, ενώ σχετική η ομάδα εργασίας, η οποία επεξεργάζεται και το νομοσχέδιο έχει συσταθεί και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον γενικό γραμματέα Μιχάλη Βερροιόπουλο.
Στόχος είναι ως τα μέσα Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ, προκειμένου μέχρι το τέλος του μήνα να οριστικοποιηθεί για να σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακολουθεί η ψήφιση του από τη Βουλή, παράλληλα όμως θα έχει προετοιμαστεί ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών , ώστε να προκηρυχθεί αμέσως μετά τη ψήφιση του νέου νόμου.