To πράσινο φως στα διάφορους μηχανισμούς επιδότησης της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος, όπως τα ΑΔΙ κλπ, έδωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ, με την προϋπόθεση να είναι σωστή η τιμή τους.
Οι δηλώσεις της Επιτρόπου έγιναν στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των προσωρινών αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγει η Κομισιόν σε 11 χώρες-μέλη - μη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας-. για τους διάφορους μηχανισμούς ενίσχυσης των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Τα « ελληνικά ΑΔΙ» δεν τέθηκαν στο στόχαστρο, επειδή όταν ξεκίνησε η έρευνα ήταν σε φάση αναδιαμόρφωσης σε συνεργασία με την Κομισιόν, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων του Μνημονίου. Η τελική τους μορφή συμφωνήθηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο των επαφών που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς για την τρέχουσα αξιολόγηση.
Η έρευνα, που έγινε κατόπιν αιτήματος της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, έχει διεξαχθεί στο Βέλγιο, την Κροατία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και Σουηδία. . Στόχος ήταν να διερευνηθεί αν τα διάφορου τύπου ΑΔΙ είναι σύννομα με τους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.
« Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και οι ευρωπαϊκές εταιρίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν μπλακ άουτ και οι μηχανισμοί ισχύος μπρούν να μειώσουν το ρίσκο. .....Ταυτόχρονα όμως οι καταναλωτές δεν πρέπει να επιβαρύνονται υπέρμετρα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και δεν πρέπει να υπονομεύεται ο ανταγωνισμός» δήλωσε η Επίτροπος.
Η κα Βεστάγκερ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες στις Βρυξέλλες για το όλο θέμα, δήλωσε ακόμα ότι δεν θα διστάσει να παραπέμψει χώρες- μέλη σε περίπτωση που υπάρξουν ενδείξεις για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.
Τα ΑΔΙ συγκεντρώνουν τα βέλη των διαφόρων περιβαλλοντικών λόμπι και πολλών μελών του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς θεωρούν ότι οι μηχανισμοί αυτοί αποτελούν ο ουσιαστικά επιδότηση στη χρήση ορυκτών καυσίμων και ως εκ τούτου λειτουργούν κατά των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια.
Στις δηλώσεις της η κα Βεστάγκερ έφερε πάντως στο προσκήνιο μία ιδιαίτερη παράμετρο, η οποία στο μέλλον είναι πιθανόν να επηρεάσει και τον ελληνικό μηχανισμό. « Ένα καλά σχεδιασμένο μοντέλο ...πρέπει να είναι ανοικτό και να λαμβάνει υπόψη του την ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να διακινηθεί μεταξύ των χωρών-μελών, συμβάλλοντας έτσι στο κτίσιμο της Ενεργειακής Ένωσης» δήλωσε.
Πρόκειται για το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού, η ενίσχυση του οποίου συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες προτεραιότητες του σχεδίου Γιούνκερ για την Ενεργειακή 'Ενωση. Από τις δηλώσεις της Επιτρόπου Ανταγωνισμού συνάγεται ότι στην εξίσωση για τη διαμόρφωση των ΑΔΙ στο μέλλον θα λαμβάνεται υπόψη η διαθέσιμη ισχύς από το εξωτερικό.
Η τελικής έκθεση για τους μηχανισμούς ενίσχυσης της διαθέσιμης ηλεκτρικής ισχύος αναμένεται προς τα τέλη του χρόνου. Παράλληλα θα δημοσιοποιηθούν, οι προτάσεις της Κομισιόν για τη βελτίωση του σχεδιασμού της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, η ολοκλήρωση της οποίας ίσως καταστήσει μη απαραίτητους του μηχανισμούς ισχύος.
Μ.Π.