Eν αναμονή των εξελίξεων στις τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού τις επόμενες ημέρες τελεί πλέον η αγορά, ενώ και για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η μέση τιμή χονδρικής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας “αρνήθηκε” να παρακολουθήσει τις αυξήσεις στις γειτονικές χώρες, μένοντας κοντά , με μία ελαφρά ανοδική απόκλιση, στα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας, παρά τον κατά τα άλλα ακριβό λιγνίτη, που συμμετέχε και στο μείγμα παραγωγής σε ποσοστό περίπου 11%.
Η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 159,14 ευρώ/MWh, καταγράφοντας άνοδο 3,37%, με τη μέγιστη οριακή τιμή πάντως να κορυφώνεται στα 653,56 ευρώ/MWh γύρω στις 9.00 το βράδυ και την ελάχιστη οριακή τιμή να υποχωρεί στα 62,63 ευρώ/MWh. O όγκος συναλλαγών, παρά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα και τις σχετικά υψηλές εξαγωγές, στο 11,37% του συνολικού όγκου, μειώνεται κατά 1,80% Οι εισαγωγές περιορίζονται στο 4,56%. Τα πρωτεία στην παραγωγή διατηρούν οι ΑΠΕ με συμμετοχή 43,26% και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 32,57%, ο λιγνίτης με 10,62% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ με μερίδιο 4,89%.
Το παράδοξο είναι ότι η αυξημένη συμμετοχή του “ακριβού” λιγνίτη, χθες και σήμερα φάνηκε να μειώνει αντί να αυξάνει τις τιμές στην εγχώρια χονδρική, σε αντίθεση με τις διασυνδέσεις, στις οποίες επιρρίφθηκε μέρος της ευθύνης του ράλι των προηγούμενων ημερών, καθώς από χθες, που αποσυζεύχθηκε η Βουλγαρία, οι τιμές υποχώρησαν.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας θόδωρος Σκυλακάκης απέδωσε τη χθεσινή μείωση της τιμής στην απoσύζευξη από τη βουλγαρική αγορά λόγω της μεγάλης ζήτησης και του περιορισμένου όγκου διασύνδεσης, επιμένοντας ότι ο λιγνίτης είναι το πιο ακριβό καύσιμο με κόστος άνω των 200 ευρώ/MWh
Η διατήρηση των τιμών για δεύτερη ημέρα στα τρέχοντα επίπεδα άρχισε ήδη να τροφοδοτεί σενάρια, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές από τον υπουργό ίσως και να μην χρειαστεί τελικώς να εφαρμοστούν. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι από την ώρα που η κυβέρνηση έχε ανακοινώσει μία επιδότηση στο λογαριασμό ρεύματος, πολύ δύσκολα θα την “πάρει πίσω” Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των τιμών ως το τέλος του μήνα.
Οσον αφορά στις γειτονικές χώρες, που τόσο μας επηρέασαν τις προηγούμενες ημέρες, εκεί οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρότι αναμένεται σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου. ‘Ομως πρωταγωνιστής δεν είναι πια η Ουγγαρία, όπου η μέση τιμή υποχωρεί σήμερα 25,3% στα 176,93 ευρώ/MWh, αλλά η Αλβανία και το Κόσοβο με 256,64 ευρώ/MWh (+11,1%). Στη Βουλγαρία οι τιμες υποχωρούν στα 192,69 ευρώ/MWh ( -19,3%) και στη Ρουμανία στα 193,15 ευρώ/MWh (-21,1%),
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις βιομηχανικές ενώσεις , από ισάριθμες χώρες, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία επιχείρησαν με κοινή επιστολή να θέσουν στις Βρυξέλλες το ζήτημα των υψηλών τιμών στα Βαλκάνια και της τεράστιας απόκλισης από τις κατά πολύ φθηνότερες τιμές στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν φαίνεται να έχει προβληματιστεί με την κρίση που ξέσπασε στην ΝΑ Ευρώπη, ενώ η Ουγγαρία, από την οποία φαίνεται να ξεκίνησε το πρόβλημα όταν αύξησε τις εξαγωγές στην Ουκρανία, ζητώντας ταυτόχρονα να εισάγει ρεύμα από τα Βαλκάνια για να καλύψει τις δικές της ανάγκες, δεν συμμετείχε στην κίνηση αυτή, καθώς οι τιμές στην ουγγρική DAM ελάχιστα επηρεάζουν τα τιμολόγια της βιομηχανίας και άλλων κατηγοριών καταναλωτών, βάσει του συστήματος που εφαρμόζεται.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι μετά τις 22-24 Ιουλίου η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε χθες ότι τον Αύγουστο φαίνεται ότι θα επέλθει ισορροπία αν κρίνει κανείς από τα προθεσμιακά συμβόλαια που κινούνται στα 100 ευρω/MWh.
Το ερώτημα πάντως παραμένει για τα τιμολόγια λιανικής. Πέρα από την επιδότηση και τη μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού στην οποία θα κλείσει ο Ιούλιος, στη διαμόρφωση των τιμολογίων σημαντικό ρόλο θα παίξει και η εμπορική πολιτική των εταιριών και ιδιαίτερα της ΔΕΗ, που, ως κυρίαρχος παίκτης, κάθε μήνα, δίνει τον τόνο στην αγορά
Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τρεις προηγούμενους μήνες, η ΔΕΗ απορρόφησε μέρος των αυξήσεων στη χονδρική, δίνοντας έκπτωση στους πελάτες 25% τον Μάιο, 38% τον Ιούνιο και 30% τον Ιούλιο. Η συγκεκριμένη έκπτωση αφορά στα πράσινα τιμολόγια. Στα σταθερά, μπλε τιμολόγια, η ΔΕΗ τον Ιούλιο προσέφερε 14,3 λεπτά/KWh για 12 μήνες . Πρόκειται για περίπου την ίδια χρέωση, στην οποία θα ήθελε το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργεια να διαμορφωθούν τα κυμαινόμενα (πράσινα και κίτρινα) τιμολόγια του Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης.