Tα οριακά αποτελέσματα του μάρκετ τεστ για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό αερίου IGB που προβληματίζουν τόσο την Αθήνα όσο και τη Σόφια και το σχέδιο για το πλωτό τερματικό υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας, που είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης με την ομόλογό του της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova.
Ο ΙGB, έργο που στηρίζουν σθεναρά τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσινγκτον, για την μερική απεξάρτηση των Βαλκανίων από το ρωσικό αέριο, έχει έχει καθοριστική σημασία τόσο για την υλοποίηση του τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη, όσο και το άνοιγμα της βαλκανικής αγοράς σε αέριο από τρίτες χώρες.
Ωστόοο, το εμπορικό ενδιαφέρον για το αέριο που θα μεταφέρει ο αγωγός είναι αυτή τη στιγμή πολύ περιορισμένο, σε βαθμό τέτοιο που να αμφισβητείται η οικονομική βιωσιμότητα του πρότζεκτ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν δύο μάρκετ τεστ και πολλές παρατάσεις για να εκδηλωθεί μη δεσμευτικό ενδιαφέρον από εταιρίες και μάλιστα όλες οι εταιρίες που τελικά εμφανίστηκαν σχετίζονταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τους ομίλους που συμμετέχουν στην υλοποίηση του πρότζεκτ.
Οι ελπίδες έχουν στραφεί πια στην επόμενη φάση του market test, με τις δεσμευτικές προσφορές. Όπως παραδέχθηκαν οι δύο υπουργοί, «η φάση αυτή θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη του έργου, που απολαμβάνει της σταθερής υποστήριξης των κυβερνήσεων των δύο χωρών».
Επίσης επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της βουλγαρικής κυβέρνησης για το τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Σύντομα μάλιστα η κα Petkova θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση με αντικείμενο το τερματικό της Αλεξανδρούπολης, στην οποία θα λάβουν μέρος και οι ενδιαφερόμενες για το έργο εταιρίες.
Για τον εφοδιασμό του πλωτού τερματικού LΝG έχει επανέλθει η Cheniere, η πρώτη αμερικανική εταιρία που ξεκίνησε τις εξαγωγές σχιστολιθικού αερίου (shale gas) από τις ΗΠΑ. Στο έργο αυτό συμμετέχουν η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και η ΔΕΠΑ, ενώ συζητείται πλέον και βουλγαρική συμμετοχή.
To αέριο από το πλωτό τερματικό θα εισέρχεται στο ελληνικό σύστημα, όπου θα διοχετεύεται αέριο του Αζερμπαϊτζάν από τον αγωγό ΤΑΡ και από το τερματικό της Ρεβυθούσας και μετά μέσω του IGB θα μπορεί να μεταφερθεί στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες από τη Ρουμανία ως την Ουγγαρία και την Αυστρία, καθώς μακροπρόθεσμα το πρότζεκτ προβλέπει τη διασύνδεση των εθνικών δικτύων των χωρών αυτών.
Μ.Π.