Tη στήριξη των ΗΠΑ στο πρότζεκτ του πλωτού τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης, από το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί μα αέριο μέχρι και η Ουκρανία επαναβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Ειδικός Απεσταλμένος και Συντονιστής για τις Διεθνείς Ενεργειακές Υποθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Amos Hochstein, ο οποίος επανειλημμένα έχει επισκεφθεί τη χώρα μας.
Το πλωτό τερματικό της Αλεξανδρούπολης σε συνδυασμό με τον αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο οποίος με τις κατάλληλες διασυνδέσεις μπορεί να επeκταθεί ως την κεντρική και ανατολική Ευρώπη είναι τα δύο πρότζεκτ ελληνικού ενδιαφέροντος (μαζί με τον αγωγό Transadriatic Pipeline-TAP), που υποστηρίζουν σθεναρά οι ΗΠΑ και η ΕΕ για την εναλλακτική τροφοδοσία αερίου της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Sputnik, o κ. Hochstein τόνισε ότι τα δύο σxεδιαζόμενα πλωτά τερματικά LNG στην Ελλάδα και την Κροατία θα μπορούν στο μέλλον να διοχετεύσουν αέριο στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι στη φάση αυτή οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν την κατασκευή σταθμού LNG στην Ουκρανία
«Και τα δύο νέα τερματικά και κυρίως αυτό στον νησί Krk της Κροατίας θα μπορούν να εφοδιάσουν την Ουκρανία, ώστε να υπάρξει πραγματική διαφοροποίηση της προμήθειας αερίου στην αγορά» είπε ο κ. Hochstein.
Tα δύο τερματικά θα μπορέσουν επίσης να τροφοδοτήσουν με LNG διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σερβία και τα κράτη της Βαλτικής.
Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμο ρόλο παίζει ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB. Χθες, η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε ότι εννέα εταιρίες εξεδήλωσαν κατ' αρχήν ενδιαφέρον για τη δέσμευση δυναμικότητας στον αγωγό αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας,στο πλαίσιο του σχετικού μάρκετ τεστ.
Συνολικά οι 9 εταιρίες, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν με επιστολές τους τη συμμετοχή, εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη διαμετακόμιση 4,3 δισ. κ.μ αερίου ετησίως σε κανονική ροή από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και για περίπου 1 δισ. κ.μ./ετησίως σε σταθερή ανάστροφη ροή από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.
Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΠΑ δεν αναφέρει τα ονόματα των εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στο πρότζεκτ έδωσαν το παρών η ιταλική Snam, η ρουμανική Rompetrol, η βουλγαρική Bulgargas, η ΔΕΠΑ, η ιταλική Edison, η αζέρικη Socar, η αμερικανική Noble, η Gaztrade του ομίλου Κοπελούζου και μία ακόμα εταιρία.
Το μάρκετ τεστ θα ολοκληρωθεί με την φάση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, η οποία θα ξεκινήσει μετά τη λήψη των σχετικών κατευθύνσεων και εγκρίσεων από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Ελλάδα και της Βουλγαρίας. Η δεσμευτική φάση αφορά στη σύναψη συμβάσεων διαμετακόμισης.
Στο πρότζεκτ του IGB μετέχουν κατά 50% η κοινοπραξία Poseidon της ΔΕΠΑ με την ιταλική Edison (50-50 η κάθε μία) και κατά 50% η βουλγαρική Bulgargas. O αγωγός αποτελεί το πρώτο βήμα στο σχέδιο διασύνδεσης των εθνικών υποδομών αερίου των χωρών των Βαλκανίων ως την Αυστρία και τη Βαλτική, που προωθεί η ΕΕ.
Ο νέος αγωγός θα διασυνδεθεί με το ελληνικό σύστημα αποκτώντας έτσι πρόσβαση τόσο στο αέριο του Αζερμπαϊτζάν που θα μεταφέρει ο ΤΑΡ όσο και στο LNG , το οποίο θα εκφορτώνεται στα τερματικά της Αλεξανδρούπολης και της Ρεβυθούσας.
Ας σημειωθεί ότι ήδη η αμερικανική εταιρία Cheniere, η πρώτη που πραγματοποίησε εξαγωγές αμερικανικού LNG – το πρώτο φορτίο με προορισμό την Ευρώπη έφθασε την περασμένη εβδομάδα στην Πορτογαλία- έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μεταφορά LNG στην Αλεξανδρούπολη.