Υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής εταιρίας Cheniere και της ιταλικής Edison έρχονται στην Αθήνα και θα συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη τη Δευτέρα για να συζητήσουν το πρότζεκτ του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου προσθέτοντας ότι στη συνάντηση θα συμμετάσχουν στελέχη της ΔΕΠΑ και του ομίλου Κοπελούζου, ενδεχομένως και άλλων εταιριών που μπορεί να ενδιαφέρονται για το έργο.
Η εταιρία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και η ΔΕΠΑ συμμετέχουν στο πρότζεκτ για το πλωτό τερματικό της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μαζί με τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό αερίου (Interconnector Greece- Italy, ICGB) και τον αγωγό αερίου Transadriatic Pipeline, ΤΑΡ, συνθέτουν την πύλη εισόδου του αερίου του Αζερμπαιτζάν στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σκουρλέτης χθες δήλωσε ότι τα τρία έργα ουσιαστικά διαμορφώνουν τις συνθήκες ώστε η χώρα μας να καταστεί ένας ενεργειακός κόμβος για τη ΝΑ Ευρώπη και για την περιοχή των Βαλκανίων.
Tην Τρίτη ως γνωστόν πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη τα επίσημα εγκαίνια για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ- πρόσφατα εκδόθηκε από το υπουργείο και η τελευταία άδεια, η οποία απαιτείται για την υλοποίηση του αγωγού- και αναμένεται να έλθουν για σκοπό αυτό αξιωματούχοι και εκπρόσωποι εταιριών από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ο ΤΑΡ θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.
Συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα και η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα, για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό και το τερματικό της Αλεξανδρούπολης.
Και τα δύο αυτά έργα, παρότι έχουν την πλήρη πολιτική στήριξη των Βρυξελλών και της Ουάσιγνκτον, βρίσκονται στο σημείο-καμπής για την υλοποίησή τους, καθώς μέχρι πρόσφατα δεν συγκέντρωναν το απαιτούμενο εμπορικό ενδιαφέρον.
Λίγες ημέρες νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι στο μάρκετ τεστ για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό εξεδήλωσαν ενδιαφέρον 9 εταιρίες, δημιουργώντας για πρώτη φορά κλίμα αισιοδοξίας για το έργο, καθώς τις προηγούμενες φορές που πραγματοποιήθηκε το τεστ αγοράς- διαδικασία απαραίτητη για την λήψη της απόφασης υλοποίησης του αγωγού σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς- το ενδιαφέρον ήταν πενιχρό.
Στον αγωγό ICGB συμμετέχουν κατά 50% η εταιρία Poseidon- κοινή εταιρία 50-50 των ΔΕΠΑ και Edison- και κατά 50% η BEH, η εταιρία holding των βουλγαρικών δημόσιων εταιριών στην ενέργεια. Η κα Τεμενέσκο με τον κ. Σκουρλέτη- πέρα από τη δεύτερη φάση του μάρκετ τεστ, που αφορά στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών χωρητικότητας στον ICGB- θα συζητήσουν και για το πλωτό τερματικό της Αλεξανδρούπολης, του οποίου η κατασκευή δεν έχει νόημα χωρίς τον αγωγό.
Για το συγκεκριμένο πρότζκετ είχε εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον και η αμερικανική Cheniere, η πρώτη εταιρία εξαγωγής LNG από τις ΗΠΑ. Εκπρόσωποι της διοίκησης της Cheniere σε συνέντευξη τύπου που είχαν δώσει στην Αθήνα στα τέλη του περασμένου χρόνου είχαν δηλώσει ότι το ενδιαφέρον τους αφορά μόνον στον εφοδιασμό του τερματικού με LNG και βέβαια είχαν ταχθεί υπέρ του αγωγού ICGB, o οποίος θα μπορεί να μεταφέρει το αέριο στη Βουλγαρία και τις άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Αργότερα, το ενδιαφέρον της Cheniere για το πρότζεκτ της Αλεξανδρούπολης ατόνησε, όμως τελευταία έχει επανέλθει
Ο ICGB είναι το πρώτο σκέλος του ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου για τη διασύνδεση των εθνικών συστημάτων αερίου των χωρών των Βαλκανίων μέχρι την Ουγγαρία και την Αυστρία.