Εντείνεται η νέα ενεργειακή κρίση: Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές του Φυσικού Αερίου
Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενός έτους κινούνται πλέον οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, προοιωνίζοντας για τον επόμενο μήνα νέα μεγάλη αύξηση στις εγχώριες τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού, τη στιγμή μάλιστα που ήδη ξεπερνούν τα 180 ευρώ/ΜWh, με τη μέγιστη οριακή τιμή ημέρας να διαμορφώνεται σήμερα στα 733, 65 ευρώ/MWh.
Η νέα εκτόξευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει να ανησυχεί έντονα την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετείται για μία ακόμα φορά για το θέμα, στην εκδήλωση του Bloomberg που πραγματοποιήθηκε χθες.
«Δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έχουμε κάτι που θυμίζει κάτι τέτοιο. Είναι απαράδεκτο οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης να τιμωρούνται λόγω ενός αλγόριθμου που προστατεύει τις πιο ευημερούσες χώρες” δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι “Η μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να αφορά όλους. Είμαστε πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τα αντίστοιχα οφέλη. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί το ίδιο προϊόν έχει άλλη τιμή στην Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι ενιαία αγορά» κατέληξε.
Τα σχόλια αυτά του κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν ότι για μία ακόμα φορά, όπως συνέβη το καλοκαίρι, έτσι και τώρα, οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι αυτές, που περνούν στο ¨κόκκινο” όσον αφορά στις τιμές, με την υπόλοιπη Ευρώπη να κινείται σε σχετικώς κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Παρότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στις εξαγωγές, εν τούτοις για μία ακόμα φορά το Σαββατοκύριακο, που η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα εισάγει 5.828 MWh από την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία, οι τιμές σε όλη την περιοχή “πήραν την ανηφόρα”, καθώς η μία χώρα διασυνδέεται με την άλλη, φθάνοντας μέχρι και την Ελλάδα, που παρότι δεν έχει απ’ευθείας γραμμή με την Ουκρανία, συνδέεται με τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία, η οποία συνδέεται με τη Ρουμανία…..και ούτω καθ’εξής.
Για σήμερα οι εξαγωγές διαμορφώνονται στο 18,2% του όγκου των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή πολύ κοντά στα υψηλά μερίδια των εξαγωγών που διαμορφώνονται όλες τις προηγούμενες ημέρες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες, που οι εξαγωγές είχαν φθάσει στο 19,8% του όγκου συναλλαγών και παρότι για πολλές ώρες η ελληνική αγορά ήταν αποσυνδεδεμένη με την Βουλγαρία, όταν είχε συνδεθεί στις 19.00, τότε η τιμή ξέφυγε στις 452€/MWh, γεγονός, που σύμφωνα με βιομηχανικούς καταναλωτές, υποδηλώνει ότι τις υψηλές τιμές τις διαμορφώνουν Έλληνες παίκτες.
Σήμερα η ανώτατη οριακή τιμή διαμορφώνεται κατά πολύ υψηλότερα, καθώς στις 17.00, δηλαδή την ώρα που βραδυάζει, εκτινάσσεται στα 733, 65 ευρώ/MWh. Το φυσικό αέριο πρωταγωνιστεί στο ενεργειακό μείγμα με μερίδιο 53,20% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 25,24%, ο λιγνίτης με 12,12%, οι εισαγωγές με 5,45% και τα υδροηλεκτρικά με 1,38%.
‘Οσο για τη μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας αυξάνεται σήμερα στα 183,28 ευρώ/MWh, κατά 9,57% υψηλότερα από χθες.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα Βαλκάνια είναι ότι στην Αλβανία και στο Κόσοβο η μέση τιμή έχει εκτοξευτεί στα 259,35 ευρώ/MWh (+37,8%), στη Βουλγαρία στα 223,36 ευρώ/MWh (-8,7%), στην Ουγγαρία στα 205,99 ευρώ/MWh (-15,1%), στη Βόρεια Μακεδονία, που είναι η ακριβότερη της Ευρώπης, στα 264,62 ευρώ/MWh (+28,2%), στη Σερβία στα 254,49 ευρώ/MWh (+6,4%) και στη Ρουμανία στα 223,36 ευρώ/MWh (-8,7%).
Στη Γερμανία όμως η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 123,99 ευρώ/MWh (+18,6%), δηλαδή είναι περισσότερο από 100 ευρώ/MWh φθηνότερη σε σχέση με τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, ενώ σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα κινείται η γαλλική αγορά , στα 87,64 ευρώ/MWh (-23,09%)
Oι τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών είναι αυτές που δείχνουν ότι δεν λειτουργεί ενοποιημένα η αγορά στο επίπεδο των τιμών.
Ωστόσο μέχρι σήμερα και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις τόσο του Ελληνα πρωθυπουργού όσο και των ηγετών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά και τις συνεχείς πιέσεις από τους φορείς της βιομηχανίας η Ευρώπη δεν αντιδρά.
Εν τω μεταξύ, το νέο αυτό κύμα των υψηλών τιμών δεν αναμένεται να σταματήσει εδω. H τιμή του φυσικού αερίου TTF έκλεισε χθες στο ολλανδικό hub στα 47,150 ευρώ/MWh (+ 1,287%), στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενός έτους. Την αφορμή για το τελευταίο αυτό ράλι τιμών έδωσε η διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς την Αυστρία, μέσω του ουκρανικού αγωγού, από το Σάββατο 16 Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ όμως η Gazprom συνέχισε να διοχετεύει αέριο στις άλλες χώρες που τροφοδοτούνται μέσω του ίδιου αγωγού και σύμφωνα με το Reuters, οι ποσότητες που δεν παραδόθηκαν στην αυστριακή εταιρία OMV, απορροφήθηκαν από άλλους traders, καθώς το ρωσικό αέριο πωλείται φθηνότερα. Όσο για την Αυστρία, δεν φαίνεται να επηρεάστηκε ιδιαίτερα, καθώς έχει ήδη προετοιμαστεί για την παύση των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία, μέσω της διαδρομής που περνά από την Ουκρανία.
Ας σημειωθεί ότι από 1/1/25 σταματά η ροή ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τη συμφωνία της τράνζιτ διέλευσης μέσω του ουκρανικού συστήματος, μία συμφωνία που λήγει στο τέλος του χρόνου.