Στα μπλέ τιμολόγια ρεύματος, τα σταθερά, επιχειρούν να προσανατολίσουν τους καταναλωτές τόσο οι εταιρίες προμήθειας, όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, αφενός για να εμπεδωθεί μία αίσθηση σταθερότητας για τις τιμές του ηλεκτρισμού και αφετέρου για να μπορούν οι εταιρίες να διαχειριστούν με μεγαλύτερη βεβαιότητα τα προϊόντα τους, όσον αφορά στις τιμές και στους πελάτες τους.
Ωστόσο, παρότι αρκετοί προμηθευτές παρέχουν αρκετά δελεαστικές τιμές ανά κιλοβατώρα στα σταθερά τους τιμολόγια, οι καταναλωτές προς το παρόν παραμένουν διστακτικοί, με τις όποιες μετακινήσεις να πραγματοποιούνται με σχετικά αργούς ρυθμούς.
Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη. « Η μετακίνηση προς το μπλε τιμολόγιο είναι κάτι που έχει γίνει στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος.” ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας πάντως ότι “ έχουμε αρχίσει και μετακινούμε μεγάλες ομάδες στο μπλε τιμολόγιο. Προηγήθηκαν οι αγρότες. Όλοι οι αγρότες -για το αγροτικό ρεύμα- στη χώρα μας έχουν μετακινηθεί σε σταθερό τιμολόγιο, με τιμές 9 έως 11 σεντς ανά κιλοβατώρα”
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι προσφορές από παρόχους, ιδιαίτερα από μεγάλες καθετοποιημένες εταιρίες, για σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας με τιμή κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για μία τιμή σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν των “πράσινων”, κυμαινόμενων τιμολογίων, τα οποία αναμένονται αρκετά “τσουχτερά” για τον Δεκέμβριο. Χθες ο κ. Σκυλακάκης επιβεβαίωσε, με ανακοίνωσή του, ότι στόχος του υπουργείου είναι οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο τον επόμενο μήνα να κινηθούν γύρω στα 15 λεπτά/KWh και αυτό μετά την επιδότηση.
Ας σημειωθεί ότι σήμερα τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν πράσινο τιμολόγιο.
Φαίνεται ότι το υψηλό πέναλτυ που συνοδεύει τα μπλε τιμολόγια σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης του καταναλωτή, σε συνδυασμό με το αρκετά υψηλότερο μηνιαίο πάγιο που χρεώνουν οι περισσότεροι προμηθευτές στα σταθερά προϊόντα και τη μακροχρόνια δέσμευση, φρενάρουν την μετακίνηση των καταναλωτών.
Ας σημειωθεί εδώ ότι η διάθεση μπλε τιμολογίων εξάμηνης διάρκειας, μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να καταργηθεί, αφού το 2025 η κυβέρνηση θα πρέπει να ενσωματώσει ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ότι η ελάχιστη διάρκεια των σταθερών τιμολογίων πρέπει να φθάνει τους 12 μήνες.
Σήμερα τα περισσότερα από τα σταθερά τιμολόγια που διατίθενται στην ελληνική αγορά έχουν εξάμηνη διάρκεια.
Από την άλλη πλευρά και ειδικά για τις μικρότερες εταιρίες προμήθειας η δυνατότητα προσφοράς μπλε τιμολογίων αντιμετωπίζει αρκετούς περιορισμούς. Και τούτο γιατί θα πρέπει να κάνουν hedging για ένα σημαντικό ποσοστό της ποσότητας του ηλεκτρικού ρεύματος που παρέχουν στους πελάτες τους, τουλάχιστον το 20%, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η εγχώρια αγορά είναι σχετικά “ρηχή”, όσον αφορά στις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ρεύματος, τα PPA με τις “κλειδωμένες” τιμές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι πάροχοι θα πρέπει να έχουν διασφαλίσει τέτοια συμβόλαια προκειμένου να “δώσουν” στους πελάτες τους μία σύμβαση με σταθερές τιμές για ένα εξάμηνο, για ένα χρόνο ή και περισσότερο.
Για τις καθετοποιημένες εταιρίες και ειδικά αυτές που στο χαρτοφυλάκιό τους έχουν υψηλό μερίδιο ΑΠΕ, η εξίσωση είναι σαφώς πιο εύκολη.
Δεδομένης πάντως της πολιτικής της ΕΕ για την υποστήριξη των πράσινων PPA, σε συνδυασμό με την ανάγκη των επενδυτών σε ΑΠΕ να εξασφαλίσουν μακροχρόνια συμβόλαια πώλησης του ρεύματος, προκειμένου να λάβουν δάνειο από τις τράπεζες για την υλοποίηση της επένδυσης είναι πιθανόν η αγορά να “ανοίξει” τα επόμενα χρόνια. Βέβαια από την άλλη πλευρά, ο μεγάλος “εχθρός” των ΡΡΑ είναι το “ρίσκο του αντισυμβαλλόμενου”, δηλαδή το ενδεχόμενο να κλείσεί ή να χρεοκοπήσει ο πωλητής ή ο αγοραστής μέσα στα 10- 15 χρόνια που είναι η συνήθης διάρκεια ενός ΡΡΑ. Το άλλο μεγάλο εμπόδιο είναι ότι σήμερα η πράσινη ενέργεια δεν μπορεί να καλύψει όλο το 24ωρο, καθώς τα φωτοβολταϊκά σβήνουν τη νύχτα και τα αιολικά δουλεύουν μόνον όταν φυσά, οπότε αφήνουν έκθετο τον αγοραστή στις τιμές που διαμορφώνονται στην χονδρική αγορά τις ώρες που οι ΑΠΕ δεν παράγουν.
ς σημειωθεί τέλος ότι όσον αφορά στα τιμολόγια ρεύματος του Δεκεμβρίου, ο υπουργός κ. Σκυλακάκης επιβεβαίωσε χθες, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι θα υπάρξουν ενισχύσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών, αλλά και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο, όπως προαναφέρθηκε, τα οικιακά τιμολόγιο να μην υπερβούν τα 15 λεπτά/KWh . Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ξεχωριστή παρέμβαση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφήνοντας και ένα ενδεχόμενο ανοικτό για τις μεγαλύτερες, λέγοντας ότι “θα δούμε τί μέτρα θα λάβουμε για τους υπολοίπους”. Eπίσης προανήγγειλε αλλαγές στις ώρες τις φθηνής χρέωσης του νυκτερινού τιμολογίου, το οποίο θα μετατοπιστεί για κάποιες ώρες το Σαββατοκύριακο και μετά τις 1.00 τη νύχτα για λίγες ώρες τις καθημερινές, ενώ η ζώνη της έκπτωσης στις ώρες από 11 μμ ως 1.00 πμ θα καταργηθεί. Το νέο σύστηματο οποίο ακόμα βρίσκεται υπό μελέτη, προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή τους πρώτους μήνες του 2025 και στη φάση αυτή αφορά μόνον στους καταναλωτές που ήδη διαθέτουν δύο μετρητές, ημερήσιο και νυχτερινό. Παράλληλα, ανακοίνωσε ειδικά μέτρα μείωσης του κόστους για τους ευάλωτους καταναλωτές που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα