Θερμοηλεκτρική Αλεξανδρούπολης: Γιατί καθυστερεί ο ΔΕΣΦΑ τα έργα σύνδεσης με το σύστημα Φυσικού Αερίου
Πιέσεις για να επιταχυνθούν τα έργα του ΔΕΣΦΑ που αφορούν στη σύνδεση με το σύστημα φυσικού αερίου του νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη ασκούν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας, στις οποίες ανήκει η μονάδα.
Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για υπό κατασκευή σταθμό, ισχύος 840 MW, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και το αρχικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ επρόκειτο να λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2026, με το επικαιροποιημένο όμως Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ η λειτουργία της μετατίθεται κατά ένα έτος, στον Απρίλιο του 2027, ίσως και περισσότερο, αν υπάρξει κάποια καθυστέρηση ή νέα αλλαγή στο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ.
Το ζήτημα έχει φθάσει στη ΡΑΑΕΥ, που είναι η αρμόδια Αρχή για την έγκριση του νέου Προγράμματος Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ 2024-33, το οποίο προβλέπει και τη χρονική μετατόπιση των έργων, σε σχέση με το προηγούμενο Πρόγραμμα 2023-32.
Στο μετοχικό σχήμα της νέας μονάδας μετέχουν κατά 71% η ΔΕΗ και κατά 29% η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Οι δύο εταιρίες, ήδη έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους στη ΡΑΑΕΥ, μέσω των επιστολών τους στη δημόσια διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, επισημαίνοντας τις οικονομικές επιπτώσεις από την καθυστέρηση, δεδομένου ότι πέραν από την απώλεια εσόδων λόγω μη έγκαιρης λειτουργίας “τρέχουν” και τα χρηματοοικονομικά έξοδα, εξ αιτίας του τραπεζικού δανεισμού.
«Η μονάδα προγραμματίζεται να είναι έτοιμη για λειτουργία τον Απρίλιο του 2026 και στη βάση αυτή είναι σε ισχύ δανειακή σύμβαση με εμπορική τράπεζα για τη χρηματοδότηση μέρους του κατασκευαστικού κόστους του έργου» ανέφεραν χαρακτηριστικά στις επιστολές τους ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, ζητώντας να επανέλθει ο ΔΕΣΦΑ στον αρχικό προγραμματισμό και παράλληλα να διασφαλιστεί η επάρκεια δυναμικότητας ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη ροή φυσικού αερίου.
Παρότι ασκούνται πιέσεις για την επανεξέταση του νέου προγράμματος του ΔΕΣΦΑ και την επαναφορά του στο παλαιό χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στα έργα που σχετίζονται με τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια αλλαγή. Ωσόσο οι επαφές και οι συζητήσεις για το θέμα αυτό συνεχίζονται.
Εν τω μεταξύ, ένας ακόμα μεγάλος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στη Βόρειο Ελλάδα έχει αρχίσει να τροφοδοτεί το σύστημα. Πρόκειται για τη “Θερμοηλεκτική Κομοτηνής” , μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 877 MW, του κοινού σχήματος Μοτορ ‘Οιλ και ΓΕΚ Τέρνα. Ο σταθμός σύντομα εισέρχεται σε κανονική εμπορική λειτουργία, καθώς ολοκληρώνεται η δοκιμαστική λειτουργία. Μάλιστα, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η μονάδα τροφοδότησε το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού με 17,16 GWh.
Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής για την εγκατάσταση των δύο νέων αυτών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, που είναι οι πιο σύγχρονοι αλλά και από τους μεγαλύτερους στη χώρα, έγινε και με βάση τον έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό τους. Πρόκειται για περιοχές που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές αλλά και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες.