Ξεκινούν τα δοκιμαστικά για το καλώδιο Αττικής-Κρήτης
“Στην πρίζα” για τις πρώτες δοκιμές αναμένεται να τεθεί ως το τέλος Μαΐου η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης του ΑΔΜΗΕ, με στόχο κατά τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επομένου να ξεκινήσει η πλήρης εμπορική λειτουργία του καλωδίου, που θα εντάξει την Κρήτη στο διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας..
‘Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί προκαταρκτικές δοκιμές του εξοπλισμού και των σταθμών μετατροπής, και πλέον προγραμματίζονται οι δοκιμές λειτουργίας του συστήματος (System Tests) με την ενσωμάτωση της νέας διασύνδεσης, που είναι και το τελευαίο αλλά και το πιο κρίσιμο στάδιο για την ένταξη της νέας γραμμής στο σύστημα.
Η διασύνδεση ξεκινά από τον Σταθμό Μετατροπής Αττικής, κοντά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Από εκεί δύο καλώδια HVDC οδεύουν υπόγεια έως το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη Μεγάρων, όπου ποντίζονται στη θάλασσα και συνεχίζουν την υποβρύχια διαδρομή τους έως το σημείο προσαιγιάλωσης της Κορακιάς στην Κρήτη. Από την Κορακιά, τα δύο καλώδια οδεύουν προς τον σταθμό μετατροπής Δαμάστας και τελικά η διασύνδεση με το δίκτυο της Κρήτης ολοκληρώνεται μέσω του νέου υποσταθμού GIS στη Δαμάστα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, με την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων μήκους 400 χλμ σε βάθος μέχρι 1.300 μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 1 δισ. Ευρώ, μαζί με τη μικρότερη διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου, σταματούν την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης και την ανάγκη καταβολής από τη χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), του ποσού που αντιστοιχεί στην κάλυψη της διαφοράς κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στο νησί από πετρελαϊκούς σταθμούς σε σχέση με το χαμηλότερο κόστος του διασυνδεδεμένου συστήματος, …..θεωρητικά τουλάχιστον. Παράλληλα, η διασύνδεση επιτρέπει τη μεταφορά ανανεώσιμης ενέργειας προς και από το νησί και βέβαια την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, που ειδικά το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω τουρισμού.
Ας σημειωθεί ότι, τον περασμένο μήνα, η ΡΑΑΕΥ έδωσε το πράσινο φως για τη διάθεση στη State Grid του 20% της “Αριάδνη Interconnection”, της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που υλοποίησε και θα λειτουργήσει την νέα ηλεκτρική γραμμή μεταφοράς.. Η κινεζικών συμφερόντων State Grid είναι μέτοχος και στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ.
Για τη διάθεση του 20% της “Αριάδνη Interconnection” ο ΑΔΜΗΕ είχε διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό, στη δεύτερη φάση του οποίου προσφορά υπέβαλε μόνον η State Grid International Development Belgium Ltd. Το τίμημα για το 20% της “Αριάδνης” ανήλθε σε 62 εκατ. ευρώ.











