Στο Τέξας για επαφές Chevron και η Exxon ο υπουργός Ενέργειας
Στην πρωτεύουσα της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, στο Χιούστον του Τέξας, όπου εδρεύουν η Chevron και η Exxon Mobile, οι δύο εταιρίες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθάκων στη χώρα μας, ταξιδεύουν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλντος – Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος.
Η Chevron εκδήλωσε φέτος το ενδιαφέρον της για έρευνες υδρογονανθράκων σε τρία θαλάσσια οικόπεδα : Δύο νοτίως της Κρήτης και συγκεκριμένα το Νότια της Κρήτης Ι και το Νότια της Κρήτης ΙΙ, καθώς και για την περιοχή Νότια της Πελοποννήσου. Η Exxon Mobile ως operator και leader σε κοινοπραξία με τη HelleniQ Energy ερευνούν δυο οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης και αναμένεται, μετά από αρκετή καθυστέρηση, μέσα στο καλοκαίρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που έχουν συλλεγεί, προκειμένου η αμερικανική εταιρία να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στα νερά της Κρήτης ή όχι.
Η HelleniQ Energy έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για ένα μικρότερο οικόπεδο ανοιχτά της Πελοποννήσου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος -Ενέργειας, που προχώρησε γρήγορα τις διαδικασίες μετά το ενδιαφέρον που επέδειξε η Chevron για νέες περιοχές έρευνας, αποφάσισε να συμπεριλάβει τα τρία “νέα” θαλάσσια οικόπεδα, δηλαδή τα δυο νοτίως της Κρήτης (Chevron) και αυτό που έχει ζητήσει HelleniQ Energy σε ένα κείμενο διαγωνισμού, με στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών αλλά και τη διευκόλυνση των επενδυτών, ακόμα και για μία ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ τους.
Η πιθανότητα συνεργασίας της HelleniQ Energy με τις αμερικανικές εταιρίες σε νέες έρευνες στην Ελλάδα αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες και ένα πεδίο, το οποίο ο κ. Παπασταύρου θα ήθελε να διερευνήσει κατά τις συνομιλίες που θα έχει στο Τέξας. ‘Άλλωστε η ανάληψη του υπουργείου Περιβάλλοντος -Ενέργειας από τον Σταύρο Παπασταύρου που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αμερική, έχει δώσει νέα ώθηση στις έρευνες υδρογονανθράικων.
Στο Χιούστον την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα συνοδεύσει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), Αριστοφάνης Στεφάτος. Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Chevron International Exploration and Production, Clay Neff, και την αντιπρόεδρο της εταιρίας, αρμόδιας για τις έρευνες υδρογονανρθάκων παγκοσμίως κυρία Liz Schwarze. Ακολουθεί την Παρασκευή 9 Μάϊου, η. συνάντηση του κ. Παπασταύρου, στα κεντρικά γραφεία της ExxonMobil, με τον αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Εξερεύνησης του ομίλου John Ardill με τον οποίο θα συζητήσει τα σχέδια της Exxon Μοbil για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, ο υπουργός θα επισκεφθεί τα γραφεία της Cheniere Energy, της αμερικανικής εταιρίας με τη μεγαλύτερη παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος LNG παγκοσμίως.











