Η “χρυσή” εποχή των ΑΠΕ έχει περάσει;
H πρόθεση της πορτογαλικής EDP-R να πουλήσει τις μονάδες ΑΠΕ που διαθέτει στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος της τάξης των 200 MW φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα την αγορά των ΑΠΕ, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει πλέον ο κλάδος με τις αυξανόμενες περικοπές έγχυσης ενέργειας και τις μηδενικές/αρνητικές τιμές του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά, ιδιαίτερα σε περιόδους χαμηλής ζήτησης όπως η άνοιξη και το φθινόπωρο.
Είναι φανερό πως η χρυσή εποχή των ΑΠΕ έχει περάσει και τα ερωτήματα για το μέλλον τους πληθαίνουν, θέτοντας σε αμφισβήτηση ακόμα και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για 80% συμμετοχή των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρισμού ως το 2050. Σήμερα στην Ελλάδα η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα φθάνει στο 55%.
Το θέμα τέθηκε στους εκπροσώπους της ΕΛΕΤΑΕΝ κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, οι οποίοι δεν θέλησαν να σχολιάσουν την κίνηση της ΕDP-R. Mιλώντας γενικότερα όμως, παραδέχθηκαν ότι υπήρξε μία υπερθέρμανση της αγοράς των ΑΠΕ τα προηγούμενα χρόνια, με τη μαζική είσοδο ξένων εταιριών αλλά και ελληνικών εταιριών σε μία περίοδο που η πολιτεία εξέπεμπε υπερβολικιά αισιόδοξα μηνύματα. Ας σημειωθεί εδώ πάντως ότι υπερασιόδοξα μηνύματα εξέπεμπε και όλη η Ευρώπη, με πολλές χώρες σήμερα να αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με τον “κανιβαλισμό” των τιμών, τις περικοπές, ακόμα και το μπλακ άουτ στην Ισπανία, για το οποίο ακόμα δεν έχουν δοθεί επίσημες εξηγήσεις.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι μία εύκολη χώρα για επενδύσεις. Η γραφειοκρατία, οι αδειοδοτικές καθυστερήσεις και οι ανατροπές προηγούμενων ρυθμίσεων με αποφάσεις που λαμβάνονται ξαφνικά, κάποιες και με πολιτικές σκοπιμόητητες, περιορίζουν την επενδυτική ορατότητα. Πολλά business plan έχουν αρχίσει να κλονίζονται και η όλη κατάσταση δημιουργεί γκρίνιες και ανησυχίες, όπως ανέφεραν στελέχη της ΕΛΕΤΑΕΝ. Πρόσθεσαν ότι πλέον ξανασυζητείται η βιωσιμότητα αρκετών έργων και ότι πολλά από αυτά που είχαν σχεδιαστεί δεν υλοποιούνται
Από την άλλη πλευρά` οι μεγάλες εταιρίες, που δουλεύουν με εικοσαετή πλάνα, αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία και περισσότερα εργαλεία, όπως asset rotation κλπ τις συγκυριακές δυσκολίες. Σημασία έχει, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, το έργο να παραμένει αντικειμενικά ανταγωνιστικό ενώ επισημάνθηκε ότι οι πιο προηγμένες χώρες, οι οποίες διαχειρίζονται καλύτερα την κατάσταση στις ΑΠΕ
Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι η “φούσκα” αφορά περισσότερο τις μικρομεσαίες μονάδες, παρά τις μεγαλύτερες. Και όπως εκτιμούν παράγοντες του ενεργειακού κλάδου , είναι πιθανόν να ακολουθήσουν εξαγορές κυρίως από καθετοποιημένους ομίλους, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση την αγορά.
Τέλος όσον αφορά στα αιολικά πάρκα, η ΕΛΕΤΑΕΝ υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από εταιρίες για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας (ΡΡΑ). Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο αιολικών έργων που μπορεί να υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας υπολογίζεται σε 1,5-2 GW, ενώ στο τέλος του 2024 υπήρχαν υπό κατασκευή περίπου 900 MW τα οποία θα μπορούσαν να υλοποιηθούην σε 18 μήνες.











