Οι εξαγωγές αυξάνουν τον κίνδυκνο black out
Aυξημένο κίνδυνο για black out προκαλούν οι υψηλές εξαγωγές ηλεκτερικής ενέργειας, σε μία περίδο μάλιστα, όπως αυτή που διανύουμε, που η εσωτερική κατανάλγωση είναι αυξημένη λόγω της ζέστης και της χρήσης των κλιματιστικών.
Ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ Δημήτρη Μίχος, αναφέρθηκε χθες στο θέμα αυτό, στο συνέδριο που διοργάνωσε το ΤΤΕ για το black out στην Ισπανία και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ελληνικό σύστημα. ‘Όπως είπε, τις τελευταίες ημέρες ο ΑΔΜΗΕ αναζητά εφεδρείες για να καλύψει την εγχώρια κατανάλωση με τον κίνδυνο για μαζική διακοπή ρεύματος να αυξάνεται όταν υπάρχουν ισχυρές εξαγωγές σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση εντός της χώρας.
Οι εξαγωγές για σήμερα (4/7) ανέρχονται στο 15,9% της συνολικής παραγωγής, ενώ χθες (3/7) ήταν στο 16,40%. Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ημερών έφθασαν οι εξαγωγές στις 30 Ιουνίου καταγράφοντας ποσοστό 17,34%. Ταυτόχρονα η ζήτηση διαμορφώνεται σταθερά πάνω από τα 8.000 MW, με την κορύφωση να καταγράφεται την 1η Ιουλίου, όταν η ζήτηση έφθασε σχεδόν στα 9.000 MW.
Παράλληλα οι υψηλές εξαγωγές μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών στη χονδρική, ειδικά αν στο “παιχνίδι” εισέλθουν και μονάδες φυσικού αερίου.
Δεδομένης της υψηλής ζήτησης και των αυξημένων εξαγωγών, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή για την ευστάθεια του συστήματος.
Στο συνέδριο του ΤΕΕ ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Δημήτρης Φούρλαρης απέδωσε την περιορισμένη ανθεκτικότητα του συστήματος της Ιβηρικής στην επιλογή που έχει γίνει, να μην υπάρχουν ιδιαίτερες διασυνδέσεις, ώστε να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές της ενέργειας.
«Στην Ελλάδα είμαστε περισσότερο ασφαλείς έναντι του κινδύνου black out σε σχέση με την Ισπανία, λόγω των διασυνδέσεων» είπε ο κ. Φούρλαρης, επισημαίνοντας ότι η ισχύς των διασυνδέσεων της Ελλάδας φθάνει στα 2.400 MW, όταν η αντίστοιχη της Ισπανίας είναι 3.000 MW, παρότι το σύστημα της Ιβηρικής είναι επτά φορές μεγαλύτερο τόσο σε εγκατεστημένη ισχύ όσο και ζήτηση
Πρόσθεσε ότι οι Ισπανοί έχουν καθυστερήσει το έργο της διασύνδεσης του συστήματος τους με το γαλλικό μέσω του Βισκαϊκού Κόλπου, λέγοντας ότι αυτό ενδεχομένως συμβαίνει επειδή έχουν επιλέξει να κρατούν χαμηλά την τιμή του ρεύματος λόγω της μεγάλης παραγωγής από ΑΠΕ. ‘Όπως είπε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά της Ιβηρικής το πρώτο τετράμηνο του έτους ήταν περίπου 60 ευρώ/MWh, ενώ στην Ελλάδα ήταν στα 100 ευρώ/MWh, την αντίστοιχη περίοδο.
Πάντως ηλεκτρικό σύστημα που να μην κινδυνεύει από δεν υπάρχει.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ παρουσίασε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να περιοριστεί ο κίνδυνος black out :
- Επανεξέταση των ρυθμίσεων προστασίας από υπέρταση ή υπόταση του συστήματος με δυνατότητα αναπροσαρμογής των ορίων. Το φθινόπωρο και την άνοιξη σημειώνονται φαινόμενα υπέρτασης που μερικές φορές είναι εισαγόμενα. Οι υψηλές τάσεις πρέπει να αποφεύγονται διότι επιβαρύνουν τον εξοπλισμό και η αστοχία του εξοπλισμού είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση black out.
- Ενίσχυση των πόρων του ηλεκτρικού συστήματος για συνεχή δυναμική ρύθμιση τάσης.
- Εγκατάσταση σύγχρονων πυκνωτών
- Ενεργοποίηση συστημάτων ρύθμισης συχνότητας στις υφιστάμενες γραμμές συνεχούς ρεύματος.
- Ενίσχυση των συστημάτων απόσβεσης των ταλαντώσεων κάτι το οποίο προσέφερε στο ηλεκτρικό σύστημα η μονάδα της Μελίτης, η οποία όμως έχει πλέον αποσυρθεί.
- Ενίσχυση της ικανότητας ρύθμισης της τάσης στο δίκτυο διανομής και όχι μόνο στο δίκτυο μεταφοράς
- Ενίσχυση των διασυνδέσεων κάτι το οποίο υλοποιεί ήδη ο ΑΔΜΗΕ με τις δεύτερες γραμμές προς Αλβανία, Τουρκία και Ιταλία
- Εισαγωγή μπαταριών
‘Όσο αδιαπραγμάτευτη και αν είναι η ενεργειακή μετάβαση, ο τρόπος που ενσωματώνονται οι ΑΠΕ στο σύστημα πρέπει να λαμβάνει υπ΄ όψη τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ευστάθειας, κατέληξε ο κ. Φούρλαρης











