GREGY: Φθηνότερο ρεύμα για βιομηχανία και νοικοκυριά από το καλώδιο Αιγύπτου-Ελλάδας
Φθηνότερο ρεύμα για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά υπόσχεται το πρότζεκτ GREGY, του ομίλου Κοπελούζου, η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου -Ελλάδας που θα μεταφέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε τιμή κατά 21 ευρώ/MWh ή 25% κάτω από την τρέχουσα τιμή χονδρικής, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διυθύνων σύμβουλος του ομίλου, Δημήτρης Κοπελούζος.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ Κοπελούζος είπε ότι εντός του 2026 θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο και ότι εντός του πρώτου διμήνου του επόμενου χρόνου θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την ανάθεση δύο μελετών, της βυθομετρικής, που αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη και της περιβαλλοντικής. Ήδη έχουν εκπονηθεί από τον εξειδικευμένο στα ενεργειακά οίκο Afri οι μελέτες για τη βέλτιστη όδευση του καλωδίου και για την τεχνική ανάλυση κόστους-οφέλους.
Ο επικεφαλής του ομίλου παρομοίωσε το GREGY με το σχέδιο Μάρσαλ, τονίζοντας ότι η ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της χώρας προϋποθέτει ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος, που σήμερα δεν υπάρχει, πράγμα που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών “Κανένα giga data center δεν μπορεί να γίνει με ακριβές τιμές ρεύματος” ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η φθηνότερη, πράσινη baseload ηλεκτρική ενέργεια του GREGY μπορεί να στηρίξει τόσο την επέκεταση της υφιστάμενης βιομηχανικής βάσης όσο και την προσέλκυση επενδύσεων έντασης ενέργειας , όπως τα data center.
To GREGY αφορά σε ηλεκτρική διασύνδεση, ισχύος 3.000 MW και μήκους περίπου 950 χλμ, που θα μεταφέρει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια σε 24 ωρη βάση από ΑΠΕ ισχύος 9 GW, κυρίως αιολικά αλλά και φωτοβολταϊκά, που θα αναπτυχθούν στα βόρεια της Αιγύπτου. Η συνολική επένδυση για το GREGY ανέρχεται σε 13 δισ. Ευρώ. “‘Όπως το Σχέδιο Μαρσέλ και ο εξηλεκτρισμός της δεκαετίας του 1950 θεμελίωσαν το παραγωγικό μοντέλο της μεταπολεμικής Ελλάδας, έτσι και το σχέδιο GREGY θα αποτελέσει τον πυρήνα μίας νέας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής” είπε ο κ. Κοπελούζος. Πρόσθεσε ότι το Σχέδιο Μαρσέλ παρείχε 94 εκατ.δολάρια για την ενέργεια, που σε σημερινές τιμές αντιστοιχούν σε 1,3 δισ δολάρια, ενώ το CREGY αφορά σε επένδυση 13 δισ.ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 4,2 δισ.ευρώ αντιστοιχούν στο καλώδιο και τα 5,2 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ.
Ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του έργου εκδηλώνεται από ελληνικές και ευρωπαϊκες τράπεζες, δεδομένου ότι έχει ενταχθεί στα έργα ΡΜΙ της ΕΕ, ενώ ήδη έχουν υπογραφεί 48 μνημόνια με εταιρίες στην Ελλάδα, κυρίως βιομηχανίες, για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ο κ. Κοπελούζος, τονίζοντας ότι η συνεχής ροή του ρεύματος, επί 24ωρου βάσεως, εξαλείφει το profiling cost της βιομηχανίας.
“Το GREGY θα είναι η φθηνή ΔΕΗ” είπε και πρόσθεσε ότι μέσω του καλωδίου εξασφαλίζονται 22 ΤWH ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ η βιομηχανία σήμερα καταναλώνει 11 TWh. Το όφελος, από το φθηνότερο ρεύμα που θα παράγεται στην Αίγυπτο, μπορεί να φθάσει και στο 45% για τις βιομηχανίες που θα συνάψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας (PPA)
Το ρεύμα που δεν θα διατεθεί στις βιομηχανίες προορίζεται για τα νοικοκυριά αλλά και για εξαγωγές.
Τέλος, ο κ. Κοπελούζος υπογράμμισε τη σημαντική γεωπολιτική διάσταση του έργου, το οποίο αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακή πύλη προς την ΕΕ και ταυτόχρονα συνδέει την Αίγυπτο με την Ευρώπη. “Ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει εθνική ασφάλεια”κατέληξε.











