Metlen: Κίνδυνος περαιτέρω καθυστερήσεων για τους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας
Aσαφή παραμένουν αρκετά σημεία του πλαισίου για τη λειτουργία των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τη στιγμή, που πολλές από τις μονάδες έχουν ολοκληρωθεί και σύντομα μπορούν να ενεργοποιηθούν.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν αρκετές από τις εταιρίες του κλάδου, επισημαίνοντας μία σειρά από καθυστερήσεις. Ακόμα και τα πληροφοριακά συστήματα του ΔΑΠΕΕΠ, του φορέα στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει η ευθύνη υποδοχής και εξυπηρέτησης των σταθμών αποθήκευσης, δεν έχουν αναβαθμιστεί. ‘Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Διαχειριστής στη ΡΑΑΕΥ ως τις 31 Μαρτίου θα ολοκληρώσει την αναβάθμιση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων του, ενώ ο πλήρης εκσυγχρονισμός τους θα απαιτήσει δύο ακόμα χρόνια.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ για την τροποποίηση του Κώδικα Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΚΔΑΠΕΕΠ), προκειμένου να ενσωματωθούν και οι σταθμοί αποθήκευσης η Μetlen σε επιστολή της επισημαίνει ότι έχει καθυστερήσει το πλαίσιο λειτουργίας των σταθμών αποθήκευσης.
Σύμφωνα με την εταιρία, παραμένει η εκκρεμότητα σχετικά με τη δυνατότητα εκπροσώπησης των σταθμών αποθήκευσης στις αγορές ενέργειας από τρίτους ΦοΣΕ, οι οποίοι δεν είναι ιδιοκτήτες των εν λόγω σταθμών. Προς την κατεύθυνση αυτή επισημαίνει ότι στην πρόταση του ο ΔΑΠΕΕΠ κάνει αναφορά σε «Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης Σταθμών Αποθήκευσης», χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν οι υφιστάμενοι ΦοΣΕ ΑΠΕ μπορούν να εκπροσωπούν σταθμούς αποθήκευσης.
Για την κατάρτιση του πίνακα αντιστοίχισης των σταθμών αποθήκευσης η Metlen προτείνει την καθιέρωση τριών διακριτών κατηγοριών, με σαφή περιγραφή της διαδικασίας που απαιτείται σε κάθε περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα:
1. για σταθμούς ισχύος μικρότερης των 10 MW που εκπροσωπούνται μέσω ΦοΣΕ, να απαιτείται εγγραφή του asset στο μητρώο ΑΔΜΗΕ στην “μερίδα” του ΦοΣΕ
2. για σταθμούς ισχύος ίσης ή μεγαλύτερης των 10 MW με απευθείας συμμετοχή στην αγορά ως διακριτή Οντότητα Εξισορρόπησης, ο κάτοχος του asset πρέπει να εγγραφεί ως συμμετέχων τόσο στον ΑΔΜΗΕ όσο και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ώστε να αποκτήσει δικαίωμα καταχώρισης του σταθμού στους δύο φορείς
3. για σταθμούς ισχύος ίσης ή μεγαλύτερης των 10 MW που συμμετέχουν στην αγορά ως διακριτή Οντότητα Εξισορρόπησης μέσω ΦοΣΕ, ο οποίος είναι ήδη εγγεγραμμένος στις αγορές, να απαιτείται μόνο εγγραφή του asset στο μητρώο ΑΔΜΗΕ στην “μερίδα” του ΦοΣΕ.
Στην επιστολή η Metlen αναφέρεται και στο ζήτημα των εργασιών αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων του ΔΑΠΕΕΠ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπαρχει κίνδυνος περαιτέρω καθυστερήσεων για τους σταθμούς αποθήκευσης που είναι έτοιμοι και μπορούν να υποβάλουν άμεσα αίτημα ηλέκτρισης στον Διαχειριστή. Γι’ αυτό το λόγο ζητά να διασφαλιστεί το συντομότερο δυνατόν η ετοιμότητα των Πληροφοριακών Συστημάτων του ΔΑΠΕΕΠ, ιδίως ως προς την εξυπηρέτηση της διαδικασίας χρεοπιστώσεων των σταθμών αποθήκευσης, την κατάρτιση του Μητρώου ΑΠΕ Σταθμών Αποθήκευσης (ΑΠΕΣΑ) και του Πίνακα Αντιστοίχισης. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η Metlen προτείνει να υπάρξει πρόβλεψη μεταβατικής λύσης ώστε να αποφευχθούν πρόσθετα προβλήματα και καθυστερήσεις.











