Με μοντέλο Credia και INTRALOT η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ ανοίγει τη Δευτέρα το βιβλίο της μεγαλύτερης αύξησης κεφαλαίου που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, αντλώντας έως και 4,4 δισ. ευρώ, με διαδικασία που παραπέμπει ευθέως στα προηγούμενα των Credia και INTRALOT και αποτυπώνει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.
Η κίνηση της επιχείρησης δεν θα περάσει από τη γνωστή, χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αντί αυτού, η δημόσια προσφορά θα προχωρήσει με τη δημοσίευση του ειδικού ενημερωτικού εντύπου που προβλέπει πλέον το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, ακολουθώντας τη λογική της απλοποίησης για εταιρείες που βρίσκονται ήδη επί μακρόν στο ταμπλό.
Το νέο μοντέλο, που εφαρμόστηκε ήδη σε Credia και INTRALOT, στηρίζεται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Prospectus και ειδικότερα στο Annex IX. Η φιλοσοφία του είναι σαφής, δηλαδή μια εισηγμένη εταιρεία με συνεχή παρουσία άνω των 18 μηνών θεωρείται ότι έχει ήδη παράσχει στην αγορά το σύνολο της ουσιώδους πληροφόρησης μέσω οικονομικών καταστάσεων, εταιρικών ανακοινώσεων, δημοσιοποιήσεων μεταβολών συμμετοχών και ενημερώσεων προς τους επενδυτές.
Έτσι, αντί για πολυσέλιδο ενημερωτικό δελτίο και μακρά διαδικασία εγκρίσεων, απαιτείται πλέον η δημοσιοποίηση ενός τυποποιημένου ειδικού εντύπου, στο οποίο περιγράφονται ο σκοπός της αύξησης, οι βασικοί επενδυτικοί κίνδυνοι και οι όροι της δημόσιας προσφοράς και εισαγωγής των νέων μετοχών.
Με αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ επιδιώκει να κινηθεί με υψηλές ταχύτητες, έχοντας ενημερώσει τις αγορές ήδη από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, πριν ακόμη συμπληρωθούν οι πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Αθήνα. Το μήνυμα προς τους επενδυτές είναι ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί χωρίς καθυστερήσεις και με πλήρη ορατότητα για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου, ενώ οι νέες μετοχές υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στις 27 ή 28 Μαΐου, ουσιαστικά μία εβδομάδα αργότερα.
Το μεγάλο στοίχημα όμως βρίσκεται στην επόμενη ημέρα. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά περίπου 4,4 δισ. ευρώ, μεταβάλλοντας αισθητά τη βαρύτητά της στους διεθνείς δείκτες MSCI. Και ακριβώς εκεί εστιάζει πλέον η αγορά.
Στις 29 Μαΐου πραγματοποιείται το προγραμματισμένο rebalancing του MSCI και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η αναβαθμισμένη στάθμιση της ΔΕΗ μπορεί να οδηγήσει σε νέες παθητικές εισροές που θα προσεγγίσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα κατευθυνθούν υποχρεωτικά στη μετοχή μέσω διεθνών funds που παρακολουθούν τους δείκτες MSCI, ενισχύοντας περαιτέρω τη συναλλακτική δυναμική του τίτλου και τη θέση της ΔΕΗ στον χάρτη των ξένων χαρτοφυλακίων.











