Κατοχύρωση κερδών στα υψηλά 17 ετών
Αναμενόμενη διόρθωση καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το χθεσινό κλείσιμο σε υψηλό 17 ετών και τις 2.501 μονάδες, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών από τα πρόσφατα ισχυρά ανοδικά επίπεδα.
Το αρνητικό κλίμα δεν αποτελεί εγχώρια εξαίρεση, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο διεθνές σκηνικό πιέσεων, καθώς τόσο στη Wall Street όσο και στις ασιατικές αγορές επικράτησαν ρευστοποιήσεις, κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο. Η διόρθωση στην τεχνολογία αποδίδεται εν μέρει στις αυξημένες αποτιμήσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες, όπως επισημαίνουν αναλυτές της Depolas Investments, έχουν πλέον φτάσει σε απαιτητικά επίπεδα.
Στο ευρωπαϊκό ταμπλό, η πίεση μεταφέρεται ευρύτερα στους δείκτες, ενώ η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει κρίσιμους δείκτες PMI Ιουνίου για μεταποίηση και υπηρεσίες σε Γαλλία, Γερμανία, Ευρωζώνη και ΗΠΑ, καθώς και τον δείκτη Richmond για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, με τις αγορές να αναζητούν κατεύθυνση εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας.
Στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στις 2.475 μονάδες, με απώλειες άνω του 1%, καθώς ενεργοποιούνται εντολές κατοχύρωσης κερδών μετά την έντονη άνοδο των προηγούμενων ημερών.
Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκονται οι τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 2,3%, τη Eurobank -0,79%, την Πειραιώς -1,46% και την Alpha Bank -1,71%.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η κίνηση στη CCHB, η οποία διορθώνει κατά 5,27% στα 24,82 ευρώ, στον απόηχο του placement της Βιοχάλκο, ενώ η ίδια η ΒΙΟ υποχωρεί άνω του 2%, παρότι έχει αντλήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ. Πίεση καταγράφει και η ΕΛΧΑ (-1%), η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μετά την ισχυρή άνοδο άνω του 20% σε δύο συνεδριάσεις, ενόψει πιθανής αύξησης κεφαλαίου έως 300 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, ο ΑΔΜΗΕ υποχωρεί άνω του 1%, ενώ πιο ανθεκτικές εμφανίζονται μετοχές όπως η Lamda Development (-0,3%), η Metlen (-0,52%), ο Τιτάν (-0,19%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,86%), η ΔΕΗ (-0,43%) και η Motor Oil (-0,41%).
Αντίθετα, θετική εικόνα καταγράφει η Coca-Cola HBC με άνοδο άνω του 1,1%, στηρίζοντας εν μέρει τον δείκτη.
Στο μεταξύ, σήμερα η ΕΧΑΕ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, με τη μετοχή να κινείται οριακά χαμηλότερα (-0,40%).
Ο τζίρος ξεπερνά τα 15,3 εκατ. ευρώ, σε μια συνεδρίαση αυξημένης νευρικότητας και επιλεκτικών κινήσεων, με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές και τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας.











