Business Energy
24 °c
Athens
23 ° Πα
24 ° Σα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • Περιβάλλον
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • Αγορές
    • Χρηματιστήριο
  • SUSTAINABILITY
  • REAL ESTATE
  • MAGAZINE
  • LIVE Η ΚΙΝΗΣΗ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • Περιβάλλον
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • Αγορές
    • Χρηματιστήριο
  • SUSTAINABILITY
  • REAL ESTATE
  • MAGAZINE
  • LIVE Η ΚΙΝΗΣΗ
No Result
View All Result
Business Energy
No Result
View All Result
Αρχική Χωρίς κατηγορία

Με μηδενικές τιμές η αγορά ηλεκτρισμού το Πάσχα!

Μανταλένα Πίου από Μανταλένα Πίου
21 Απριλίου 2025
σε Χωρίς κατηγορία
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Νέα επένδυση στην αγορά ΑΠΕ της Βουλγαρίας

μηδενικές τιμές

Με μηδενικές τιμές η αγορά ηλεκτρισμού το Πάσχα!

Mηδενικές τιμές για  αρκετές ώρες παρουσίασε η αγορά ηλεκτρισμού τις ημέρες των αργιών του Πάσχα, όμως το ηλεκτρικό σύστημα λειτούργησε ομαλά, δίχως προβλήματα, παρά την υψηλή προσφορά από ΑΠΕ και τη χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός  Νίκος Τσάφος επισκέφθηκαν το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στον Άγιο Στέφανο, το οποίο βρισκόταν σε επιφυλακή όλες τις προηγούμενες ημέρες – και εξακολουθεί να βρίσκεται-λόγω του αυξημένου κινδύνου για μπλακ άουτ.  Eιδικά φέτος το Πάσχα, η ευστάθεια του συστήματος βρισκόταν υπό συνεχή απειλή, καθώς συνέπεσε με το Πάσχα των Καθολικών, πράγμα που σημαίνει μείωση της ζήτησης αλλά και με τις καλές καιρικές συνθήκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες και τη σημαντική αύξηση  της   εγκατεστημένης ισχύος των  ΑΠΕ στη χώρα αλλά και στη ΝΑ Ευρώπη, που οδηγούν σε υπερπροσφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ είχε λάβει τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα για την ετοιμότητα και την συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων μερών του μηχανισμού.

“Τόσο χθες όσο και σήμερα, το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη χάρη στο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων και στις προσπάθειες των εργαζόμενων σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός κ. Παπασταύρου, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ, ευχαριστώντας τους εργαζόμενους.

Ας σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ τις προηγούμενες ημέρες είχε στείλει προειδοποιήσεις για αυξημένη επιφυλακή για τον πλήρη περιορισμό ισχύος των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που εγχέουν την ηλεκτρική ενέργεια  απ’ ευθείας στο Δίκτυο Διανομής του ΔΕΔΔΗΕ και ανήκουν στην ομάδα Β, δηλαδή δεν διαθέτουν δυνατότητα τηλεχειρισμού. Τέτοιες προειδοποιήσεις εστάλησαν τόσο το Μεγάλο Σάββατο (19/4)) για την Κυριακή του Πάσχα (20/4)όσο και ανήμερα το Πάσχα για χθες  Δευτέρα του Πάσχα (21/4). Ωστόσο προηγούμενη προειδοποίηση που είχε στείλει ο ΑΔΜΗΕ για το ενδεχόμενο περικοπών έγχυσης το Μεγάλο Σάββατο( 19/4), ανεστάλη μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε ο Διαχειριστής την Μεγάλη Παρασκευή (18/4).

Σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές διατάξεις οι παραγωγοί και οι αυτοπαραγωγοί της Ομάδας Β είναι υποχρεωμένοι , μόλις λάβουν το σχετικό μήνυμα από τον ΔΕΔΔΗΕ, να διασφαλίσουν με δικές τους ενέργειες  τη μη έγχυση ενέργειας από τους σταθμούς τους κατά το χρονικό διάστημα, που ορίζει η σχετική εντολή. Οσοι δεν το πράξουν  χρεώνονται με πρόστιμα από 500 ευρώ/MWh ως 1.500 ευρώ/MWh για την ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που έδωσαν στο σύστημα τις ώρες της υποχρεωτικής περικοπής.

Με βάση τις πληροφορίες από ανάλογες εντολές περικοπής το προηγούμενο χρονικό διάστημα το ποσοστό συμμόρφωσης των παραγωγών ήταν πολύ υψηλό.

Για σήμερα, πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τις αργίες του Πάσχα, για την οποία όμως εξακολουθεί να  ισχύει η προειδοποίηση του ΑΔΜΗΕ προς του παραγωγούς για το ενδεχόμενο περικοπών, ο όγκος συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας  αυξάνεται κατά 16,83% σε σχέση με χθες, στις 258.305,98 MWh και ταυτόχρονα αυξάνεται κατά 58% η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, φθάνοντας στα 107,58 ευρώ/MWh, από 70,28 ευρώ/MWh τη Δευτέρα του Πάσχα. Η ελάχιστη οριακή τιμή για σήμερα τοποθετείται στα 30,40 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 253,12 ευρώ/MWh, ενώ χθες ήταν 2,93 ευρώ/MWh και 139,23 ευρώ/MWh, αντίστοιχα. Την Κυριακή του Πάσχα καταγράφηκε η πιο χαμηλή μέση τιμή της τελευταίας περιόδου, 66,48 ευρώ/MWh, με την ελάχιστη οριακή τιμή να βρίσκεται στο 0  και τη μέγιστη στα 139,23 ευρώ/MWh, ενώ το Μεγάλο Σάββατο οι τιμές κινήθηκαν από 0,20 ευρώ/MWh ως 175,37 ευρώ/MWh, με μέση τιμή στα 72,14 ευρώ/MWh.

Oι μηδενικές και γενικότερα οι πολύ χαμηλές τιμές καταγράφονται συνήθως από τις 11-12 το πρωί ως νωρίς το απόγευμα δηλαδή τις ώρες που παράγουν στο φουλ τα φωτοβολταϊκά και αντίστοιχα οι μέγιστες τιμές, όταν δύει ο ήλιος, μεταξύ 7-8 το απόγευμα, όταν οι ανάγκες του συστήματος καλύπτονται από άλλες πηγές παραγωγής ηλεκτρισμού όπως υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο κλπ

Τέλος, για σήμερα οι εισαγωγές καλύπτουν το 15,11% των ενεργειακού μείγματος, με τις ΑΠΕ να πρωταγωνιστούν με μερίδιο 45,74% και το φυσικό αέριο να ακολουθεί στο 28,60%.

Ετικέτες: HOTαγορά ηλεκτρισμούμηδενικές τιμέςΠάσχα
Share200Tweet125Share35

Σχετικά Άρθρα

Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ταχύτητα πάνω από τις 1.420 μονάδες
Χωρίς κατηγορία

Χρηματιστήριο: Όλα τα βλέμματα σε ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

29 Μαΐου 2026
Χωρίς κατηγορία

ΑΔΜΗΕ: Μεταξύ 6,87% – 6,92% το σταθμισμένο έσοδο

28 Απριλίου 2026
ΔΕΗ: Συνεργασία με την EcoVadis για ενσωμάτωση αρχών βιωσιμότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού
Ελλάδα

ΔΕΗ: Απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της χονδρικής – Διατηρεί αμετάβλητα τα μπλε τιμολόγια

1 Απριλίου 2026
Please login to join discussion
No Result
View All Result

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος με υψηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Η γεωπολιτική αναταραχή φρενάρει τις αγορές

από Σταύρος Χαρίτος
3 Ιουνίου 2026

Eurelectric: Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης εξαρτάται από τον εξηλεκτρισμό της βιομηχανίας

Eurelectric: Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης εξαρτάται από τον εξηλεκτρισμό της βιομηχανίας

από Κύνθια Τζώρτζη
3 Ιουνίου 2026

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συνεισφορά €4,8 δισ. στο ΑΕΠ της Ελλάδα

Στα €58 η τιμή-στόχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Νέα αναβάθμιση από Santander

από Παναγιώτης Ραδής
3 Ιουνίου 2026

CrediaBank: Αγόρασε μέρος του χαρτοφυλακίου Galene

Χρηματιστήριο: Τραπεζικές πιέσεις, μπαίνει στους δείκτες STOXX η Credia

από Σταύρος Χαρίτος
3 Ιουνίου 2026

AΔΜΗΕ: Τα βαριά πορτοφόλια του Λονδίνου και οι επαφές Καράμπελα, Μανουσάκη με τα funds

ΑΔΜΗΕ: Από το Λονδίνο στη Wall Street και με φόντο τον FTSE 25

από Σταύρος Χαρίτος
3 Ιουνίου 2026

ENTSO – E: Eπάρκεια για το καλοκαίρι αλλά ανησυχία για τους καύσωνες και τις πυρκαγιές

ENTSO – E: Eπάρκεια για το καλοκαίρι αλλά ανησυχία για τους καύσωνες και τις πυρκαγιές

από Μανταλένα Πίου
3 Ιουνίου 2026

Tα 4 βασικά κριτήρια στους διαγωνισμούς για τα θαλάσσια αιολικά

Tα 4 βασικά κριτήρια στους διαγωνισμούς για τα θαλάσσια αιολικά

από Μανταλένα Πίου
3 Ιουνίου 2026

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις παρυφές των 1.400 μονάδων

Χρηματιστήριο: Ποια blue chips κράτησαν τον δείκτη

από Σταύρος Χαρίτος
2 Ιουνίου 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χρηματιστήριο: Όλα τα βλέμματα σε ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μυτιληναίος: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων συνεργασιών Metlen-ΔΕΗ

Τζαννετάκης – Motor Oil: Πολλούς μήνες θα χρειαστεί η αγορά για να επανέλθει στην κανονικότητα

Ο ΗΡΩΝ φέρνει την έξυπνη χρέωση ενέργειας με το ΗΡΩΝ Happy Hour

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ώθηση από τα τραπεζικά πακέτα και το διεθνές κλίμα

Business Energy

© 2024 Business Energy
Developed by D3 Solutions

Χρήσιμα links

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Όροι Χρήσης

Ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • Περιβάλλον
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • Αγορές
    • Χρηματιστήριο
  • SUSTAINABILITY
  • REAL ESTATE
  • MAGAZINE
  • LIVE Η ΚΙΝΗΣΗ

© 2024 Business Energy
Developed by D3 Solutions