Eξαιρετικά συγκρατημένες είναι οι προβλέψεις του ΔΕΣΦΑ για την κατανάλωση φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, περίπου 50% κάτω από τις αμέσως προηγούμενες προβλέψεις του πολυετούς προγράμματος ανάπτυξης, που είχαν διατυπωθεί το 2011.
Για το χρονικό διάστημα 2016-24 ο ΔΕΣΦΑ τοποθετεί την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στα 3,7 δισ κυβικά μέτρα το 2016 με τιμές γύρω στα 3,9 δις. την τριετία 2018-2020. Και τούτο, παρότι στην ίδια χρονική περίοδο η ΔΕΗ αποσύρει σταδιακά λιγνιτικές μονάδες, με λογική συνέπεια την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο.
Η ηλεκτροπαραγωγή είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι προβλέψεις του 2011, οι οποίες ως το τέλος του 2015 δεν είχαν αναθεωρηθεί, “ έβλεπαν” για το 2016 κατανάλωση φυσικού αερίου 6,3 δισ. κ.μ, που θα έφθαναν τα τα 6,6 δισ. κ.μ. το 2024. Τα μεγέθη αυτά, με βάση τα στοιχεία των καταναλώσεων 2014, 2015 και των πρώτων μηνών του 2016 κάθε άλλο παρά επιτεύξιμα είναι.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου μπορεί να αυξήθηκε κάπως το 2015, στα 2,96 δισ.κ.μ, σε σχέση με τα 2,78 δισ.κ.μ. το 2014, απέχει όμως πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ας σημειωθεί ότι το 2011, δεύτερη χρονιά της κρίσης, η κατανάλωση φυσικού αερίου είχε φθάσει κοντά στα 4 δισ.κ.μ.
Η έστω και περιορισμένη αύξηση του 2015 ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία σε συνδυασμό με τον περιορισμό τηςχρήσης των μονάδων λιγνίτη, επέτρεψε στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με Φ.Α να επιστρέψουν στην αγορά.
Ομως η συνεχής πτώση της ζήτησης ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών του φετινού χειμώνα και της χαμηλής τιμής του πετρελαίου, συγκρατούν την κατανάλωση φυσικού αερίου το 2016, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
Η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο το οποίοπροορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή , μέτρο που ψηφίστηκε πρόσφατα με το πολυνομοσχέδιο, μπορεί πάντως να δώσει μία περαιτέρω ώθηση, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τις ίδιες τις τιμές του προϊόντος. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 πάντως, το φυσικό αέριο αναμένεται να ακολουθήσει ανοδική τροχιά, αντανακλώντας με τη σχετική καθυστέρηση των έξι μηνών την άνοδο που παρουσιάζει το πετρέλαιο.
Τα συμβόλαια αγοράς φυσικού αερίου από τη Gazprom, που είναι ο βασικός προμηθευτής της ΔΕΠΑ, ενσωματώνουν τις αλλαγές στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου με χρονική υστέρηση έξι μηνών.
Ενας άλλος σημαντικός παράγων είναι η ζήτηση ηλεκτρισμού. Μέχρι σήμερα ακολουθεί πτωτική τροχιά, πολλά όμως θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο, τις καιρικές συνθήκες της χειμερινής περιόδου 2016-17 και τις τιμές του πετρελαίου.
Από 1ης Ιανουαρίου 2016 εξάλλου ξεκίνησε η σταδιακή απόσυρση παλαιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τεσσάρων από τον ΑΗΣ Καρδιάς και δύο από το Αμύνταιο. Οι µονάδες αυτές µπορούν να λειτουργήσουν πλέον για 17.500 ώρες το μάξιμουμ σε χρονικό διάστημα 8 ετών, λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών της ΕΕ.