Ιταλικής.. προελεύσεως φαίνεται πως είναι η νέα βόμβα σταθεμέλια της ΕΕ. Οι ιταλικές τράπεζες και ιδιαίτερα η πολύπαθη Banca Monte dei Paschi di Siena, έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα απο την απόφαση των βρετανών για έξοδο απο την ΕΕ και έπειτα, συμπερασύροντας τις τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου στα χρηματιστηριακά ταμπλό.
Τι κι αν η κυβέρνηση Ρέντσι ετοιμάζεται να παρέμβει για τη διάσωση της τράπεζας, η ΕΕ δεν δέχεται ελαστικούς κανόνες διάσωσης των τραπεζών, με αποτέλεσμα να τρίζουν τα θεμέλια του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.
Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε στο Reuters ότι στο EuroWorking Group της Δευτέρας, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ιταλία. Ομως, άλλος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση να αλλάξουν ή να «μαλακώσουν» οι κανονισμοί του bail-in.
Και ενώ γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για τη διάσωση, οι ιταλικές τράπεζες από το Brexit και μετά, έχουν χάσει άνω του 30% της αξίας τους στα ταμπλό, προκαλώντας φόβους μετάδοσης της κρίσης.
Τα πλέον απαισιόδοξα θεωρούν, δε, ότι η υποχώρηση των ιταλικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει μια κατάρρευση «τύπου Ελλάδας», την οποία όμως, θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη.
Σίγουρα, η ιταλική κρίση πάντως δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη Γερμανία καθως την Τετάρτη στο στόχαστρο των επενδυτών βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι της Γερμανίας. Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε και η Deusche Bank με απώλειες άνω του 5%, με κάποιους αναλυτές να συνεχίζουν να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το μέλλον της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας.
Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι παράγοντες του τραπεζικού τομέα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τελευταίος ο πρόεδρος της Γαλλικής τράπεζας Societe Generale, Lorenzo Bini Smaghi ο οποίος, μιλώντας στο Bloomberg, προειδοποίησε ότι η τραπεζική κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην υπό λοιπη Ευρώπη και υποστήριξε, ότι "οι κανόνες που περιορίζουν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, θα πρέπει να επανεξεταστούν", αφήνοντας με τη σειρά του ευθεία βολή προς την "περιοριστική γερμανική συνταγή".
"Όλη η τραπεζική αγορά βρίσκεται υπό πίεση", τόνισε το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και συνέχισε λέγοντας ότι "έχουμε θεσπίσει κανόνες σχετικά με το δημόσιο χρήμα", οι οποίοι κανόνες όπως είπε "πρέπει να επαναξιολογηθούν σε μια αγορά που έχει να αντιμετωπίσει μια πιθανή κρίση, για να αποφασιστεί αν πρέπει να εφαρμοστεί κάποια ανακοπή".
Διαφωνίες με την Κομισιόν
Οι συζητήσεις της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena και άλλων τραπεζών της χώρας έχουν κολλήσει στο αν οι πιστωτές τους πρέπει να υποστούν ζημιές στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.
Η Ιταλία προκρίνει ένα σχέδιο προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για την εξυγίανση των τραπεζών, οι οποίοι επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν τις τράπεζες, όταν αυτές παρουσιάζουν κεφαλαιακά κενά στα stress tests, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Η Ρώμη υποστηρίζει ότι με βάση το σενάριο αυτό θα έπρεπε να υπάρχει πολύ μικρό ή καθόλου κόστος για τους κατόχους ομολόγων, επειδή οι κανόνες δεν επιβάλλουν τον επιμερισμό του βάρους για την εξυγίανση των τραπεζών, όταν οι ζημιές τους είναι υποθετικές. Η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ακόμη απόσταση να καλύψουν για να καταλήξουν σε συμφωνία, επειδή ερμηνεύουν διαφορετικά τους κανόνες, δήλωσαν οι πηγές. Εάν το σχέδιο της Ιταλίας εγκριθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για άλλες τράπεζες.