Νέα κσοτολογικά δεδομένα στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που ενδεχοεμένως να οδηγήσουν σε αναπροσαρμογές των τιμολογίων ρεύματος, δημιουργεί το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη ψήφισή, οι προμηθευτές υποχρεώνονται να πληρώνουν για την πράσινη ενέργεια. Το αν και το πότε θα μετακυλήσουν το έξτρα κόστος στον καταναλωτή, αυτό θα κριθεί από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και τις συνθήκες στην αγορά.
Με τη νέα ρύθμιση, οι προμηθευτές θα πληρώνουν ένα ποσό ανα Mwh για τη διαφορά ανάμεσα στην Οριαική Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρική αγορά και την τιμή που θα είχε η ΟΤΣ αν δεν εισέρεαν οι ΑΠΕ στο σύστημα. Σε πρώτη φάση η χρέωση θα εφαρμοστεί σταδιακά, το 50% της διαφοράς το 2016, το 75% το 2017 και το 100% το 2018 και μετά.
Ενας από τους στόχους του μέτρου είναι να καλύψει τη νέα μαύρη τρύπα στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ χωρίς να χρειαστεί η κατ'αναλογία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ( πρώην τέλος ΑΠΕ). Το ΕΤΜΕΑΡ είναι ένας από τους βασικούς πόρους του Ειδικού Λογαριασμού, ο οποίος πληρώνει τους παραγωγούς ηλεκτρισμού από αναμεώσιμες πηγές, καλύπτοντας τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή χονδρικής (ΟΤΣ) και τις εγγυημένες τιμές ανά τεχνολογία ΑΠΕ.
Τον τελευταίο 1 1/2 χρόνο και ειδικά φέτος με την μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η ΟΤΣ υποχώρησε, με αποτέλεσμα να ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των δύο τιμών και κατ'επέκταση το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού.
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες του κλάδου) μέχρι σήμερα αγοράζουν το ρεύμα στη χονδρική αγορά με βάση την ΟΤΣ, η οποία δεν συνεκτιμά τις τιμές των ΑΠΕ αλλά διαμορφώνεται με βάση την ακριβότερη συμβατική μονάδα παραγωγής (κατά κανόνα φυσικού αερίου) που μπαίνει στο σύστημα. Οσο περισσότερη πράσινη ενέργεια όμως εισρέει στο δίκτυο, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες για ακριβές, συμβατικές μονάδες., με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποχώηρηση της χονδρικής τιμής.
Σήμερα, τη διαφορά κόστους για τις ΑΠΕ την επωμίζεται απ' ευθείας ο καταναλωτής, μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο είναι ρυθμιζόμενη χρέωση και την πληρώνουν όλοι, ανεξαρτήτως προμηθευτή.
Με το νέο σύστημα, μέρος του έξτρα κόστους της πράσινης ενέργειας επιβαρύνει τον προμηθευτή και πλέον περνά στην ανταγωνιστική τιμολόγηση.
Κύκλοι του υπουργείου θεωρούν ότι αν οι προμηθευτές θελήσουν να κρατήσουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στα τρέχοντα επίπεδα θα αναγκαστούν να απορροφήσουν την επιπλέον χρέωση ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτής.. Σε διαφορετική πάντως περίπτωση θα την μετακυλίσουν στους πελάτες, χωρίς να είναι ορατό το αν και το πότε θα περικοπεί το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), το οποίο σε βάθος χρόνου με τα νέα δεδομένα θα πρεπει να καταργηθεί.
Από τη ΔΕΗ έχει εκφραστεί έντονη αντίθεση στο μέτρο γιατί αυξάνει το κόστος για τη «ΔΕΗ- Προμήθεια», σε μία δύσκολη συγκυρία, με τις τεράστιες οφειλές από τους απλήρωτους λογαριασμούς, τις επερχόμενες δημοπρασίες λιγντικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, τη μνημονιακή δέσμευση για συρρίκνωση ως το 2020 της παρουσίας της στο 50% της λιανικής αγοράς, από περίπου 92% που είναι σήμερα κλπ
Μάλιστα, οι δαπάνες προμήθειας ηλεκτρισμού της ΔΕΗ (όπως και όλων των προμηθευτών) αυξάνονται τη στιγμή, που άρχισε να τρέχει η έκπτωση του 15% στα τιμολόγια ρεύματος των συνεπών πελατών.
Με το ανάλογο πρόβλημα έρχονται αντιμέτωπες και οι ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες το τελεταίο χρονικό διάστημα έχουν επιδοθεί σε μία «μάχη» εκπτώσεων και προσφορών προκειμένου να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά.
Οι κινήσεις του κυρίαρχου παίκτη και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι οι παράγοντες που τελικά θα κρίνουν το παιγνίδι.