Πιθανή θεωρείται μία ακόμα παράταση στην προθεσμία για την υποβολή των οριστικών προσφορών δέσμευσης χωρητικότητας στον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι τελευταία εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από άλλους υποψηφίους, πέραν των αρχικών που είχαν λάβει μέρος στη πρώτη φάση του μάρκετ τεστ.
Η τελευταία αναβολή είχε δοθεί στις 31 Οκτωβρίου με την καταληκτική προθεσμία να παρατείνεται ως το τέλος Νοεμβρίου.
Αν οι νέοι ενδιαφερόμενοι ζητήσουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν, τότε δεν αποκλείεται να ζητηθεί η παράταση από τις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, δήλωσαν οι ίδιοι κύκλοι, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή τους ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί και ότι οι διαδοχικές παρατάσεις δεν επηρεάζουν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης – ως το τέλος του 2019 και εκτιμώντας ότι οι όποιες δυσκολίες είναι περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα, παρά ουσιαστικού.
Δεν απέκλειαν πάντως και το ενδεχόμενο να μην δοθεί καμία παράταση, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη Βουλγαρία και την επιθυμία της σημερινής κυβέρνησης να ολοκληρώσει εντός της θητείας της τη σχετική διαδικασία.
Ο αγωγός IGB, ο οποίος αποτελεί την πύλη εισόδου του αερίου στον λεγόμενο «Kάθετο Διάδρομο», το σχέδιο της ΕΕ για τη διασύνδεση των συστημάτων αερίου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας ενδεχομένως της Ουγγαρίας, της Ουκρανίας και των χωρών της Βαλτικής, είναι έργο που συνδέεται άμεσα με την προοπτική κατασκευής του πλωτού τερματικού υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη,
Πρόκειται για πρότζεκτ που προωθούν οι εταιρίες Gastrade, του ομίλου Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ, ενώ εμπλέκεται η αμερικανική Cheniere και βουλγαρικές εταιρίες. Την περίοδο αυτή διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το πολυμετοχικό σχήμα που θα αναλάβει την υλοποίηση του πρότζεκτ, με κάθε εταίρο να συμμετέχει στη χρηματοδότησή του ανάλογα με το μερίδιό του στο μετοχικό κεφάλαιο. Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 480 εκατ. ευρώ και σχεδιάζεται να καλυφθεί από τρεις πηγές χρηματοδότησης, τραπεζικό δανεισμό, ίδια συμμετοχή και την επιχορήγηση από ευρωπαϊκούς πόρους με κονδύλια από το πρόγραμμα CEF ή το ΕΣΠΑ κλπ.