Την αποδυνάμωση του στόχου που πρόκειται να υιοθετήσει η ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση ως το 2030 προωθεί η προεδρία της Μάλτας, προκειμένου να βρεθεί μία φόρμουλα κοινής αποδοχής ανάμεσα στις χώρες – μέλη που αντιδρούν για τους πολύ φιλόδοξους στόχους και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επιμένει στη αυστηρότερη νομοθεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Euractiv, η πρόταση της Μάλτας με ημερομηνία 9 Μαρτίου 2017, προβλέπει ότι ο στόχος για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ως το 2030 κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 δεν θα είναι δεσμευτικός για τα κράτη μέλη, αλλά ενδεικτικός.
Τον Οκτώβριο του 2014 οι ηγέτες της ΕΕ είχαν ταχθεί υπερ του στόχου της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης κατά 27% έως το 2030, απορρίπτοντας πρόταση για υιοθέτηση δεσμευτικού στόχου 30%. Η Κομισιόν, η οποία έχει δεσμευθεί ότι θα θέσει την ενεργειακή απόδοση στην κορυφή της ενεργειακής της πολιτικής υποστήριξε ότι η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα επιβάλει αύξηση του στόχου στο 30%, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που κατά παράδοση στηρίζει πιο φιλόδοξες περιβαλλοντικές πολιτικές, έχει ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης δεσμευτικού στόχου ενεργειακής απόδοσης ακόμη και στο 40%.
Ωστόσο το υψηλό κόστος των μέτρων που χρειάζεται να ληφθούν για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός προβληματίζει πολλές χώρες-μέλη, που αντιδρούν με τις αυστηρές υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες. Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να υπάρξει τελικά απόφαση για το θέμα, η προεδρία της Μάλτας προωθεί τη συμβιβαστική πρόταση για αύξηση του στόχου, χωρίς όμως αυτός να είναι δεσμευτικός.
Μ.Π.